Nya skatteregler kan göra att dina pengar fryser inne

Uppdaterad
Publicerad

Om din arbetsgivare betalar ut för mycket i lön kan du bli skyldig att betala tillbaka mer pengar än du fått ut. Det beror på nya skatteregler. Om din skatt blir för hög fryser pengarna inne hos Skatteverket fram till nästa år.

– Att det gnisslar lite i början får man ha förståelse för, säger Pia Blank Thörnroos, skattejurist på myndigheten.

Tidigare har företag och myndigheter som betalar ut ersättningar redovisat löner, skatter och andra avgifter som en årlig klumpsumma till Skatteverket. Men vid årsskiftet började en ny lagstiftning gälla. Den innebär att de nu ska redovisa vad de betalar ut för varje enskild individ – månad för månad.

Vid ett scenario där din arbetsgivare betalar ut för mycket pengar blir också skatten som dras av högre än vad den ska vara. Det kan innebära att du blir skyldig att betala tillbaka en större summa pengar än den du fått ut i lön.

Kan tvingas vänta till nästa år

Fram till 1 januari fanns inte det problemet. Då kunde arbetsgivaren lösa det genom att justera beloppen i den årliga ”klumpsumman”. Men med den nya lagen betalar din arbetsgivare in din skatt till Skatteverket varje månad. Om skatten då blir för hög riskerar du att få vänta till nästkommande år innan du kan få tillbaka dina pengar.

– Tidigare löste arbetsgivaren det genom att ändra i den stora klumpsumman utan att vi kände till det. Nu går inte det längre, säger Pia Blank Thörnroos, skattejurist på Skatteverket.

Det är inte juridiskt möjligt för Skatteverket att betala tillbaka pengar till arbetsgivaren som egentligen inte är arbetsgivarens, och löntagaren kan justera skatten först i samband med nästa års deklaration.

– Enskilda personer kan inte förfoga över sitt skatteavdrag utöver vid deklarationen, säger Pia Blank Thörnroos.

Svårare för myndigheter

Enligt Pia Blank Thörnroos finns det inga hinder för ett företag och en anställd att göra upp om en avbetalningsplan. Värre är det för den som blir ersättningsskyldig till en myndighet som betalar ut bidrag och ersättningar.

– Vanliga arbetsgivare har oftast lönebryt den 15:e varje månad, och ändringar går att justera till nästa månad. Men myndigheter som Försäkringskassan och Pensionsmyndigheten får inte kvitta hur som helst, säger hon.

Skatteverket kan däremot besluta om att betala tillbaka skattepengarna i förtid om det handlar om mer än 10 000 kronor.

Går att undvika

För att undvika att hamna i den sitsen rekommenderar Skatteverket privatpersoner att se över sin lönespecifikation varje månad. Upptäcker man att något inte står rätt till bör man höra av sig till sin arbetsgivare direkt.

– Från det att pengarna betalas ut går det att rätta fram till den 12:e nästa månad, säger Pia Blank Thörnroos.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.