Nya uppgifter i Calle Jonsson-fallet

Uppdaterad
Publicerad

Det har kommit fram nya uppgifter i fallet Calle Jonsson svensken som anklagas för mordförsök på ön Kos i Grekland. Det uppger premiärprogrammet av SVT:s Faktum, som låtit den grekiska sidan komma till tals.

Jonsson hävdar att han har ett klart minne av händelserna trots att han druckit.

Sveriges dåvarande ambassadör i Grekland, Björn Elmér, som tidigt involverades i fallet, uppger tvärt- emot att Jonsson först påstod att han var så full att han inte mindes någonting.

Att den knivhuggne inte kunde peka ut Jonsson vid första konfrontationen, förklaras av att denne inte var vid medvetande. Nästa gång var han vaken och då kände han igen Jonsson.

Offrets blod fanns på Jonssons tröja. Grekisk polis har från svenskt håll anklagats för att ha låtit den ligga ihop med offrets kläder.

Men Jonsson greps minst sex timmar efter dådet, och då hade troligtvis blodet hunnit torka och då var risken för sk besmittning mycket liten.

De två poliser som gjorde en kritisk analys av grekiska polisens arbete visade sig vara Jonssons styvmorfar och en nära vän till familjen.

Diplomatisk aktion

Trots analysens brister överlämnade ambassadör Björn Elmér analysen som en del i en skarp protest till den grekiska polisministern.

Elmér ska också ha framfört ett indirekt hot om att utfärda

varning att svenskar riskerar att trakasseras av polisen om de reser till Kos.

-En allvarlig diplomatisk aktion, säger Sten Andersson,

fd utrikesminister, i en kommenterar.

SVT-programmet Faktum har även granskat mediebevakningen av Calle Jonsson-ärendet.

De största dags- och kvällstidningarna har publicerat sammanlagt 172 artiklar om fallet. Men det finns en markant snedfördelningen när det gäller varifrån uppgifterna kommer.

Kritik mot Grekland

Av sammanlagt 241 citat kommer 177 från Calle Jonssons sida, från honom själv, föräldrarna eller någon av advokaterna. Endast sju citat kommer från de grekiska myndigheterna, varav endast två från grekisk åklagare.

Medias kritik mot det grekiska rättssystemet är också påtaglig.

Faktum pekar på märkligheter i utredningen, i medias bevakning och UD:s agerande, men programmet tar inte ställning i skuldfrågan, om Calle Jonsson är skyldig eller ej.

Resultat från medieanalysen finns på Faktums hemsida.

www.svt.se/faktum

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.