V och KD vill att elevhälsan och kommunerna ska spela en större roll för att komma tillrätta med köerna inom BUP. Foto: Jenny Berggren / SVT

Antalet nybesök på BUP ökar

Publicerad

Köerna inom barn- och ungdomspsykiatrin, BUP, har blivit längre under de senaste åren. Samtidigt har antalet nybesök ökat med 122 procent, visar statistik från landstinget.

– Måttlig eller lindrigpsykisk ohälsa är egentligen ingenting för specialistvården. Så somjag ser det så måste det vara en sammanhängande vårdkedja, sägerHans Jansson (V), regionråd med särskilt ansvar för psykiatrin ilandstinget.

Vänsterpartiet i landstinget menar att elevhälsan ochkommunerna måste ta ett större ansvar för att det ska gå att korta BUP-köerna.

Val 2018 – #dinröst

– Första instansen som man ska söka hjälp och fåhjälp hos, det bör vara elevhälsan. Den andra instansen bör varaprimärvården och BU-hälsan. Tredje instansen att få hjälp hos, omman inte lyckas lösa problemen på de andra nivåerna, det ärspecialistsjukvården inom psykiatrin, alltså BUP, säger han.

Träffa någon inom ett dygn

Kristdemokraterna är inne på samma linje, och menar attvårdgarantin bör stärkas så att unga har rätt att träffa någon påelevhälsan inom ett dygn.

Men partiet vill också att varje kommunska ha en familjecentral och ett stärkt samarbete mellan BUP ochbarn- och ungdomskliniken.

– Vi har föreslagit att det ska finnasbättre rutiner mellan BUP och barn- och ungdomskliniken, dit mangår för fysiska problem, så att det blir tydligt vem som gör vad,säger Malin Gabrielsson (KD), oppositionsråd i landstinget.

– Närman är barn är det väldigt svårt att skilja på vad som är själenoch vad som är kroppen – det hör ihop. Mår man dåligt i själen harman ofta kroppsliga problem, till exempel ont i magen, och då ärdet jätteviktigt att få till en tydlighet mellan de här tvåprofessionerna, säger hon.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Val 2018 – #dinröst

Mer i ämnet