Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör Marcus Wandt berätta förberedelserna för rymdresan i klippet. Foto: SVT/ESA/Conigli

Nye svenske astronauten redo för rymdresa på rekordtid

Publicerad

Projekt-astronaut Marcus Wandt från Linköping är inom kort på väg upp i sin första rymdflygning. Den nya titeln ”projekt-” har gett honom bara en fjärdedel av den normala träningstiden för astronauter.

Den 17 januari ska det ske – två privatföretag sänder upp en ny omgång astronauter till Internationella rymdstationen. En av dem är svensk, Marcus Wandt, pilot och ingenjör från Linköping.

Det hela har gått mycket fort. Han togs ut som astronaut för bara drygt ett år sedan, och det är bara ett drygt halvår sedan han fick plats på en flygning. Det har inneburit att han bara fått ungefär en fjärdedel av den träningstid som astronauter brukar få.

FAKTA: Marcus WANDT

Marcus Wandt, 42, är uppvuxen utanför Karlstad och bosatt med sin familj i Linköping. Han är utbildad elektroteknikingenjör, officer och stridspilot inom Försvarsmakten samt chefstestpilot på SAAB.

Flygningen till Internationella rymdstationen sker i Axiom Space regi, i samarbete med SpaceX. Inom europeiska ESA kallas uppdraget Muninn, efter Odens korp i nordisk mytologi.

Forskningen ombord handlar bland annat om stamcellsforskning, hur människors hälsa påverkas av miljön ombord, robotik och konstgjord intelligens.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.