Det antivirala läkemedlet med bamlanivimab har nu fått en så kallad beredskapslicens från Läkemedelsverket Foto: TT

Nytt covidläkemedel ska användas i tredje våg

Uppdaterad
Publicerad

Ett nytt läkemedel mot covid-19 får användas i Sverige och blir enligt Socialstyrelsen ett viktigt verktyg under en eventuell tredje våg.

– Det kan rädda liv, säger Charlotta Bergquist, gruppchef vid Läkemedelsverket.

Det antivirala läkemedlet med det smått krångliga namnet bamlanivimab har nu fått en så kallad beredskapslicens från Läkemedelsverket. Det innebär att det ännu inte är formellt godkänt, men att läkare ändå kan skriva ut läkemedlet.

– Det ligger i godkännandeprocessen och resultaten ser lovande ut så man tror att man kan under kontrollerade former kan dra nytta av det här, säger Charlotta Bergquist.

Socialstyrelsen, som begärde beredskapslicensen, har märkt en betydande efterfrågan från läkarprofessionen och har slutit avtal med den amerikanska läkemedelstillverkaren Eli Lilly.

– Vi vill få hit det snabbt så att vi står redo om smittspridningen eventuellt ökar, antingen i en tredje våg eller i en förlängning av vågen vi befinner i oss just nu. Vi behöver det här i verktygslådan i väntan på att tillräckligt många har vaccinerats, säger Marie State, chef för Socialstyrelsens läkemedelskansli.

Konstgjorda antikroppar

Till en början räcker leveranserna till hundratals patienter men Socialstyrelsen är redo att beställa mer.

– Vi räknar med leveranser med start i början av mars. Och utifrån det rapporterade behovet kommer de som behöver få läkemedlet, säger Maria State.

Bamlanivimab har tagits fram särskilt för att behandla covid-19 och består av konstgjorda antikroppar som ges via dropp.

– När vi blir sjuka utvecklar vi olika antikroppar men här har man tillverkat en särskild antikropp och väldigt många av den, säger Charlotta Bergquist vid Läkemedelsverket.

Inte för alla

Läkemedlets beredskapslicens gäller i det här fallet för vuxna och barn över 12 år som riskerar svår sjukdom. Personer som redan har blivit allvarligt sjuka ska dock inte få läkemedlet, eftersom det i sådana tillstånd inte har kunnat påvisas någon positiv effekt.

– Det ska sättas in tidigt i sjukdomsförloppet för de som riskerar att bli svårt sjuka, säger Bergquist.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.