DNA-system nytt vapen mot inbrottsligor

Uppdaterad
Publicerad

I sommar skall den svenska polisen få ett nytt vapen i kampen mot den gränsöverskridande brottsligheten. Det kommer då vara möjligt för polisen att snabbt söka efter DNA-spår och misstänkta personers DNA i andra EU-länders databaser.

Det är den så kallade Prüm-konventionen som systemet bygger på. Konventionen syftar till att bekämpa terrorism och gränsöverskridande brottslighet genom att EU-länderna delar med sig av DNA-profiler, fingeravtryck och uppgifter om fordon.

Redan i dag kan polisen skicka DNA-profiler som man hittat på en brottsplats till andra länder, exempelvis till Holland. Det tar dock mycket lång tid eftersom DNA:t skickas via post mellan minst fem olika instanser.

Svar inom en dag

Det nya systemet är mycket snabbare. Enligt Anna Granlund på Statens kriminaltekniska laboratorium i Linköping (SKL) kommer polisen att få ett svar inom en dag om man fått en träff i något annat lands DNA-register.

För två veckor sedan var en grupp från EU på plats i Linköping för att utvärdera de svenska systemen.

– Det gick jättebra. De var väldigt nöjda och tyckte att vi hade gjort ett bra arbete, säger Anna Granlund, gruppchef på SKL i Linköping.

När den svenska polisen hittat ett DNA-spår på en brottsplats skickar man in det till SKL i Linköping där man tar fram en DNA-profil. Det nya är att man inte längre är hänvisad till att söka i enbart svenska register.

– Det är meningen att man skall kunna söka DNA-profiler automatiskt i andra länders register. De spårprofiler på personer som vi inte får träff på i vårt nationella register kommer vi att skicka till andra länder och så hoppas vi att vi får träff, säger Anna Granlund.

Utbyte med Holland

Just nu är sexton länder anslutna till det nya systemet och i sommar kommer Sverige att börja skicka DNA-profiler till Holland som är dem man testat att byta profiler med.

– För att få utbyta DNA-profiler med övriga länder inom samarbetet krävs att tester först genomförs med respektive land, säger Anna Granlund.

Efter Holland följer Finland och efter det står förmodligen de baltiska länderna på tur. Kommissarie Fredrik Gårdare på Stockholmspolisen hoppas mycket på det nya samarbetet:

– Det kan bli väldigt positivt för oss. Vi bedömer att till exempel en tredjedel av alla inbrott görs av internationella ligor och den stora majoriteten är personer som inte är kända av oss tidigare. Så vi tror att vi genom detta kan klara upp fler brott.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.