Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör Anneli Hagdahl på myndigheten DIGG om hur den möjliga ersättaren till BankID ska fungera. Foto: TT/SVT

Nytt förslag: Så kan en statligt e-legitimation utformas

Publicerad

Ett fysiskt plastkort som används tillsammans med dator eller mobil. Det är den tekniska lösning som föreslås när Sverige framöver väntas få en statlig e-legitimation.

Förslaget kommer från myndigheten för digital förvaltning, Digg, ien rapport som regeringen har begärt.

– Kortet kan användas till attväxla över till andra lösningar och gör det möjligt att byggatjänster kopplade till en stabil grundidentitet på nätet. Precissom staten gör i dag med vanliga fysiska id-handlingar, säger AnneliHagdahl, strateg på myndigheten Digg.

Bank-id har ”gynnat digitaliseringen”

Sverige har i dag ingenstatlig e-legitimation utan förlitar sig främst på bank-id, som ärstorbankernas lösning.

– Det har gynnat digitaliseringen i Sverige.Vi har kunnat bygga många tjänster utifrån att många använder dethär och är vana vid att ta kontakt digitalt, säger Anneli Hagdahl.

Statlig e-legitimation behövs

Det så kallade ”digitala utanförskapet” är ett skäl till att enstatlig e-legitimation behövs, även om bank-id fungerar väl förmånga i dag. En del äldre tycker det är svårt och krångligt, en delkanske saknar bankkonto, andra har samordningsnummer men intepersonnummer.

Rapporten från Digg kommer att ligga till grund fören statlig utredning om statlig e-legitimation.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.