Stridsbåt 90 H då Stockholms amfibieregemente genomförde marinövningen Archipelago Endeavor tillsammans med styrkor från den amerikanska marinkåren 2023. Foto: Mikaela Landeström/TT

Nytt försvarsavtal med USA undertecknas i morgon

Uppdaterad
Publicerad

Under tisdagen kommer Sverige och USA att underteckna ett avtal om fördjupat försvarssamarbete, det bekräftar källor i Försvarsdepartementet för SVT. Avtalet väntas bland annat ge USA tillgång till svenska militärbaser och möjlighet att hålla vapenlager i Sverige. Det innebär också att amerikanska soldater i Sverige skulle lyda under amerikansk lag.

Försvarsminister Pål Jonson (M) är på besök i USA den här veckan. Försvarsdepartementet uppger för SVT att han ska underteckna avtalet tisdag eftermiddag amerikansk tid, då han besöker det amerikanska försvarshögkvarteret Pentagon. Försvarsminister Lloyd Austin väntas underteckna för USA:s del.

Avtalet kallas DCA eller Defence Cooperation Agreement, och har förhandlats med USA sedan förra vintern.

Avtalet väntas bland annat ge amerikansk militär tillgång till både militärbaser och lagringsmöjligheter i Sverige. Norge har sedan tidigare ett liknande avtal, som bland annat ger USA tillträde till ett antal utpekade militärbaser och flygfält.

För svensk del väntas det inte heller innebära att amerikansk militär får etablera egna baser utan att man liksom i Norge kan ha tillgång till ett antal platser där Försvarsmakten redan finns.

Lyder under amerikansk lag

Det innebär också att amerikanska soldater i stort sett kommer lyda under amerikansk lag och inte under svensk.

Pål Jonson har tidigare sagt till SVT att soldater kommer att lyda under amerikansk straffrättslig lagstiftning men att det måste bygga på respekt för svensk lagstiftning.

– Att vi har en stark amerikansk närvaro i norra Europa det är viktigt för säkerhet och avskräckning och ytterst för att vi ska kunna fortsätta leva i fred, sade Pål Jonson tidigare i höst till SVT.

Avtalet måste också godkännas av riksdagen, enligt försvarsministern skulle det kunna träda i kraft nästa höst.

Utöver signeringen kommer man att diskutera andra säkerhetspolitiska frågor, bland annat kriget i Ukraina.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör hur försvarsminister Pål Jonson beskrev avtalet tidigare i höst. Foto: SVT & Yvonne Åsell/SvD/TT

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.