Nytt hopp för migränpatienter

Uppdaterad
Publicerad

Sedan den 1 januari kan patienter med kronisk migrän ta del av ett nytt migränläkemedel subventionerat. Läkemedlet tas i förebyggande syfte och har hittills visat sig ha god effekt.
– De som har provat säger att de har fått ett nytt liv, säger Yngve Hallström, neurolog vid Neuro Center S:t Göran i Stockholm.

Nytt hopp har väckts för patienter med svår migrän, sedan den 1 januari kan nämligen patienter med kronisk migrän, som inte haft effekt av eller inte tolererat minst två olika förebyggande läkemedelsbehandlingar, få ett nytt läkemedel utskrivet och subventionerat.

Läkemedlet består av antikroppar som blockerar mottagare för CGRP, vilket är ett signalämne som frisätts i samband med migränanfall.

Neurologen Yngve Hallström har samordnat de svenska försöken med den nya medicinen.

– Det är väldigt effektivt, det har mycket mindre biverkningar och man kan ta det själv hemma, säger han.

Kan halvera antalet migrändagar

I Sverige har ungefär 13 procent av befolkningen migrän och mellan 1,4 och 2,2 procent svår/kronisk sådan, räknar Tandvårds- och läkemedelsförmånsverket med, vilket innebär att man har minst 15 dagar med huvudvärk i månaden. 

Det nya läkemedlet botar inte migränen helt men i kliniska studier har det åtminstone halverat antalet migrändagar för cirka hälften av patienterna.

– De som har provat säger att de har fått ett nytt liv. Så det är en stor revolution inom migränområdet, säger Yngve Hallström.

Men kan man verkligen veta redan nu hur det påverkar folk med migrän på sikt?

Ja, i och med att de som tagit det längst har använt det i över fem år och har fortfarande inga biverkningar, säger han.

Svensk forskning ligger till grund

Upptäckten av CGRP och mekanismerna gjordes redan i mitten av 80-talet av den svenska forskaren Lars Edvinsson, professor vid Lunds universitet, och han är idag glad över vad hans upptäckt bidragit till.

– Det känns riktigt bra – när 1 till 1,5 miljoner Svenskar har migrän och 1 miljard sett över hela världen, säger han.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer