Nytt scenario över smittspridningen: Kulmen nås i mitten av december

Uppdaterad
Publicerad

Smittspridningen i Sverige kan nå kulmen i mitten av december, enligt nya beräkningar från Folkhälsomyndigheten. Men det betyder inte nödvändigtvis lättade restriktionerna inför julhelgen. 

– Vi kommer att ha en restriktiv hållning inför jul och nyår, säger generaldirektör Johan Carlson. 

Folkhälsomyndigheten har tagit fram ett nytt scenario över hur smittspridningen i Sverige tros utveckla sig. Det baseras på en matematisk modell över inrapporterade fall fram till den 6 november och sträcker sig fram till mars 2021.   

Enligt scenariot beräknas toppen för smittspridningen nås om drygt två veckor. 

– Även om vi ser en vändning av smittspridningen i mitten av december är det långt ifrån över. Vi måste hålla i de restriktioner och råd som gäller. Vi har en lång lång väg att gå, säger myndighetens generaldirektör Johan Carlson, under en presskonferens. 

I åldersgruppen 0-19 år har smittspridningen sin topp redan nu. 

– Vi har ett gott hopp att vi ska kunna påverka utvecklingen, men jag vill betona att det är en matematisk modell som kräver att vi får ett fullt genomslag på de åtgärder som vidtas.

Inga nya besked om julen

Beskedet om att kulmen snart är nådd ska inte ses som att svenskarna kommer att kunna fira jul som vanligt. Folkhälsomyndigheten har lovat att ge besked om julresor nästa vecka, men redan nu säger Johan Carlson att myndigheten kommer att ha en restriktiv hållning till lättade restriktioner.

– Det är inte så att vi så fort vi kommer över toppen kan släppa på restriktionerna. Exakt hur vi kommer formulera oss kommer vi återkomma till, men budskapet är en mycket restriktiv hållning.

Enligt Anders Tegnell, som talade vid en senare presskonferens, lär regeln om max åtta personer vid allmänna sammankomster att fortgå.

– Förmodligen en bit in i januari.

Tegnell om skidresorna: Inget reseförbud

När det gäller skidresor i jul sa Anders Tegnell att man jobbar med en överenskommelse med skidorterna – men att det inte är aktuellt med ett reseförbud.

– Bedömningen hittills att det inte behövs något totalt reseförbud. Det kommer att vara möjligt att resa, men man måste göra det på ett väldigt ansvarsfullt sätt, sa Tegnell.

Närmare besked om skidresorna kommer på torsdag nästa vecka.

Snabbtester ska användas i vården

Under presskonferensen gav Folkhälsomyndigheten också besked om en ny vägledning gällande snabbtester för covid-19. Tanken är att den typen av test, som kan ge svar redan efter 15 minuter, ska kunna användas inom äldreomsorgen och sjukvården.

– Snabbtesterna gör det möjligt att hitta fler smittade, men det kan inte utesluta sjukdom. Det kan behövas ytterligare test, säger Karin Tegmark Wisell och fortsätter:

– Testerna ska användas med försiktighet.

Enligt ett nytt scenario från Folkhälsomyndigheten gör gällande att det kan komma en peak av coronaviruset under december månad. Hör generaldirektör Johan Carlson berätta mer i klippet. Foto: SVT

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App Store
Ladda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.