ÖB sverker Göransson vill inte att värnplikten återinförs. Han har andra förslag. Foto: TTVisa alla (2)
Visa alla (2)

ÖB säger nej till återinförd värnplikt

Publicerad

Överbefälhavare Sverker Göranson säger i dag att han inte tror att återinförd värnplikt är lösningen på personalförsörjningen till Försvarsmakten.

Detta efter att den nye försvarsministern socialdemokraten Peter Hultqvist öppnat för att utreda någon form av återinförd värnplikt och mönstring.

I dag sker rekryteringen på frivillig väg till heltids- och deltidstjänstgörande soldater och sjömän. ÖB vänder sig till politikerna med ett förslag.

– Bestäm vilket syfte man vill uppnå så ska vi också hjälpa till att föreslå justeringar inom personalförsörjningen för att uppnå det målet. Men jag är inte säker på att plikten då är lösningen, säger han till SVT Nyheter.

Plikt önskas för deltid

Sverker Göranson menar att problemet i dag är att heltidsanställda soldater stannar för kort tid i försvaret , i genomsnitt fyra år. Dessutom borde de som tjänstgör på deltid få kallas till repövningar med plikt menar ÖB. I dag är repövningarna frivilliga.

– Ska det bli kvalitet på övningarna mellan heltids och deltidsanställda soldater borde vi få kalla på dom med plikt, säger han.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer