Försvarsmakten ska rustas upp, det innebär bland annat att fler ska göra värnplikten. Målet för både ÖB och regeringen är 10 000 i värnpliktsutbildning per år i framtiden. De värnpliktiga själva menar dock att flera saker skulle behöva förbättras, bland annat tillgången till rätt utrustning och ersättningen.
– Det är väldigt viktigt att göra värnplikten attraktiv genom att exempelvis se till att värnpliktiga kommer till rimliga förhållanden, alltså att man får den utrustning man behöver och så klart att man får den ersättning som man anser att unga människor som pliktas in i försvaret är värd, säger Majken Hallbygård, avgående ledamot i Pliktrådet.
”Rimligt att se över”
De politiska partiernas ungdomsförbund håller med. SVT har frågat hur man vill att värnplikten utvecklas, sex av åtta partier har svarat. I flera frågor skiljer man sig åt men samtliga menar att ersättningen borde höjas.
Senaste gången det hände var 2017, då den höjdes från 72 kronor om dagen till 146 kronor. Överbefälhavare Micael Bydén menar också att det kan vara dags för en översyn.
– Ersättningsfrågan för de värnpliktiga är beslut som fattas på politisk nivå. Jag har en uppfattning och jag tycker det är helt rimligt att se över ersättningsnivåerna och justera dem där det behövs.
Så du vill se en högre ersättning?
– Jag tycker det är rimligt att inte bara se över den utan att den skulle kunna vara högre.
Het diskussion om underkläder
Det är inte bara ersättningen som skaver.
– Exempelvis kängorna är det många som upplever väldigt bristfälliga. Och sedan är det ju underklädesfrågan, framförallt för kvinnor, som ofta dyker upp som en het diskussion, säger Majken Hallbygård.
ÖB menar att man är medveten om situationen och jobbar på den.
– Vi ska ha en högkvalitativ värnpliktsutbildning som gör att fler vill komma till oss och också stanna i Försvarsmakten, det tror jag är nyckeln. Och då är det upp till oss, säger ÖB Micael Bydén.
Om undersökningen
SVT frågade riksdagspartiernas ungdomsförbund om hur man vill att värnplikten utvecklas.6 av 8 förbund har svarat: SSU, Muf, Cuf, Luf, KDU och Grön Ungdom. Samtliga tycker att ersättningen bör ses över.