Aktivt stöd av SD vid varje votering blir omöjlig, och partiet är inget att ”hålla i handen” när det krävs tuffa och till en del impopulära beslut, skriver Odenberg. Foto: TT

Odenberg: In med S och ut med SD

Uppdaterad
Publicerad

Öppna för att regera med Socialdemokraterna och dumpa SD. Så lyder före detta moderata försvarsministern Mikael Odenbergs recept för att klara av de utmaningar som Sverige står inför.

Det är dags för M att ge tydliga besked i regeringsfrågan, anser Odenberg som samtidigt refererar till de ”gigantiska” utmaningar som landet står inför. Det handlar om både invandring, skatter och bostadspolitik – frågor med stort reformbehov som varken en S-ledd regering eller Alliansregering mäktar med att klara av på egen hand utan samarbete, skriver han på DN Debatt:

”Därför bör vi vara öppna for en regering mellan M (alliansen) och S”.

Men dörren till SD – vars ekonomiska politik och budgetmotioner Odenberg beskriver som ”rena skämtet” – bör stängas, anser han. Tanken på en Alliansregering som är beroende av aktivt stöd av SD vid varje votering blir omöjlig, och partiet är inget att ”hålla i handen” när det krävs tuffa och till en del impopulära beslut, skriver Odenberg.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.