Testfakta har testat tolv olika laxprodukter. Alla innehöll ämnet etoxikin, ett ämne som kan vara hälsofarligt. I flera av fallen överskrids gränsvärdet för kött flera gånger. Foto: TT

Odlad lax full av förbjudet bekämpningsmedel

Uppdaterad
Publicerad

All lax, som Testfakta har testat, innehåller det förbjudna bekämpningsmedlet etoxikin. I många av fallen långt över gränsvärdet för kött. Men Norges sjömatråd tycker att informationen är missvisande.

– Tyvärr bidrar det till att skapa onödig oro bland konsumenter, säger Line Kjelstrup, Sverigechef på Norges sjömatråd, i ett pressmeddelande.

Testfakta har testat tolv olika laxprodukter. Alla innehöll ämnet etoxikin, ett ämne som kan vara hälsofarligt. I flera av fallen överskrids gränsvärdet för kött flera gånger.

Reglerat i grönsaker och kött

Etoxikin tillsätts i fiskfoder bland annat för att det inte ska explodera under transport. Det är förbjudet som bekämpningsmedel i jordbruket sedan 2011. Däremot finns det inga regler för fiskfoder vad gäller att använda ämnet som konserveringsmedel för att fodret inte ska härskna och explodera under långa transporter.

– Etoxikin är tydligt reglerat i grönsaker och kött men också i exotiska livsmedel som krokodilkött, grodlår och sniglar. Men för fisk finns inget gränsvärde, vilket är mycket märkligt, säger Edmund Maser, professor vid institutet för toxikologi och farmakologi på universitetet i Kiel, till Testfakta.

”Ingen anledning att oroa sig”

Norges sjömatråd anser dock att det inte finns någon anledning till att sluta äta lax.

– Testet ger intryck av att lax innehåller för stora mängder etoxikin och att det skulle innebära en hälsorisk att äta lax. Tyvärr bidrar det till att skapa onödig oro bland konsumenter, säger Line Kjelstrup, Sverigechef på Norges sjömatråd.

Sverigechefen menar att Testfakta framställer sina testresultat som alarmerande, men att de högsta nivåerna i undersökningen (283 mikrogram) ligger långt under WHO:s accepterade nivå.

– Det finns med andra ord ingen anledning att oroa sig, säger Line Kjelstrup.

”Borde finnas gränsvärde”

Enligt professorn Edmund Maser, som är väl insatt och har följt frågan med etoxikin i fisk länge, finns det studier som pekar på att etoxikin har genotoxiska och kromosomskadliga effekter vilket gör att man inte kan utesluta att ämnet är cancerframkallande.

Fisk, till skillnad från kött och grönsaker, ingår inte i EU:s lagstiftning kring bekämpningsmedelsrester i maten ännu, meddelar Livsmedelsverket.

– Men visst kan man tycka att det borde finnas ett gränsvärde för fisk eftersom man tillsätter ämnet i fiskfodret, säger Anneli Widenfalk, toxikolog på myndigheten, till Testfakta.

Vissa av laxsorterna överskred gränsvärdet för ämnet i kött sex gånger.

Rekommendationen: Fortsätt äta fisk

I höstas visade tester av norskodlad laxfilé innehålla etoxikin i en halt som överskred värdet av kött 20 gånger, menar Edmund Maser.

Användningen av ämnet är bekymmersam, anser Anneli Widenfalk. Livsmedelsverket har diskuterat detta med kollegorna i Norge. En utfasning av etoxikin som tillsats i fiskfoder planeras till 2020, om man hittar ett bra alternativ som minskar risken för antändning under transport, menar hon.

– Samtidigt tyder ju era analyser på att det går att hålla nere halterna i laxen och här har så klart producenterna också ett ansvar.

Ändå rekommenderar hon att man fortsätter äta lax.

– Ja, vi rekommenderar att man ska äta fisk två till tre gånger i veckan, men inte bara odlad lax. Olika fiskar innehåller olika näringsämnen, men också olämpliga ämnen.

Fakra: Etoxikin

  • Etoxikin är en antioxidant som togs fram på 1920-talet av däckindustrin. Genom att tillsätta etoxikin i gummit minskade man risken för sprickbildning och däcken behöll sin elasticitet.
  • Senare började etoxikin användas som tillsats i djurfoder. Ämnet gör så att fettet inte härsknar och att smaken behålls. Det minskar också risken för att fodret ska explodera eller börja brinna under transport.
  • Etoxikin har även använts som bekämpningsmedel i jordbruket. Men sedan 2011 får det inte användas på grund av den osäkerhet som råder vad gäller hälsorisker för människor.
  • Ämnet är förbjudet som tillsats i livsmedel med något enstaka undantag (tex paprikapulver)
  • Det finns gränsvärden för halten etoxikin i en rad olika livsmedel som grönsaker, spannmål och kött, men även i väldigt specifika livsmedel som sniglar, grodlår och krokodilkött. I fisk är ämnet däremot helt oreglerat.

Hälsoeffekter av etoxikin

  • Det finns i dagsläget för få studier gjorda för att med säkerhet göra en bedömning av riskerna med etoxikin hos människor.
  • Men i långtidsstudier på djur har ämnet visat sig ha skadliga effekter på lever, sköldkörtel och njure och det går inte utesluta risker för människor.
  • Mest allvarligt är att etoxikin kan ha genotoxiska och kromosomskadliga effekter vilket gör att man inte kan utesluta att ämnet är cancerframkallande.

Källa: Testfakta.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.