Officersförbundets ordförande Lars Fresker är oroad över avhoppen från militärens specialistofficersutbildning. Foto: TT

Officersförbundet om officersbristen: ”Oroväckande”

Publicerad

Officersförbundet reagerar kraftigt på uppgiften att militären inte kan fylla platserna till specialistofficersutbildningen.

– Det är oroväckande, säger Officersförbundets ordförande Lars Fresker.

I går rapporterade SVT Nyheter att 10 procent av platserna till specialistofficersutbildningen var tomma efter Försvarsmaktens antagning i höstas.

– Det är oroväckande, säger Officersförbundets ordförande Lars Fresker.

316 personer började utbildningen i september 2017. Omkring 35 platser var tomma efter avhopp.

Olika förklaringar

Officersförbundets ordförande säger att det är främst två förklaringar till att intresset för specialistofficersutbildningen varit svalt.

Dels handlar det om att värnplikten lades i malpåse 2010. Då försvann en viktig del av rekryteringsunderlaget, men det successiva återinförandet av värnplikten som nu sker kommer förhoppningsvis att förbättra situationen långsiktigt, säger han.

Men det handlar också om anställningsvillkoren för officerarna, enligt Fresker.

-  Försvarsmakten måste ha anställningsvillkor som är konkurrenskraftiga. För att kunna rekrytera, behålla och utveckla personal så måste man ha konkurrenskraftiga anställningsvillkor.

Fler tomma platser

Han understryker att svårigheterna att hitta kandidater som vill bli officerare inte bara handlar om specialistofficerare Även den treåriga officersutbildningen vid Försvarshögskolan har haft problem att fylla platserna.

Utöver det kommer stora pensionsavgångar de närmaste åren, säger Fresker.

– Om man tittar framåt till 2025 så kommer var fjärde yrkesofficerare nå pensionsåldern.

Sju procent kvinnor

Försvarsmakten har också stora svårigheter att locka fler kvinnor till officersyrket. Av totalt 4 899 anställda specialistofficerare var bara sju procent kvinnor 2017.

– Det är tråkigt och naturligtvis något av ett misslyckande att man inte lyckats attrahera fler kvinnor, säger Officersförbundets ordförande Lars Fresker.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App Store
Ladda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.