Ögonoperationer inte alltid lyckade

Uppdaterad
Publicerad

Laseroperationer av ögonen blir allt vanligare. Det är oftast patienter med måttliga synfel som klarar sig bra med glasögon eller linser som väljer att betala 12.000 kronor per öga för att opereras.

Att justera synfelen med laser är dock ingen garanti för att synen förbättras. 10 till 20 procent av patienterna måste använda glasögon eller linser även efter operationen.

Operationerna innebär även risk för biverkningar, som ökad känslighet för att bli bländad. Personer med kraftig närsynthet och översynthet är de som löper störst risk att få biverkningar.

-De värsta riskerna är att hornhinnan kan infekteras efter en operation. Det kan också bli ärrbildning eller felläkning som gör att hornhinnan blir grumlig, säger Per Fagerholm, professor på ögonkliniken vid Universitetssjukhuset i Linköping.

Tre metoder jämfördes

Statens beredning för medicinsk utvärdering (SBU) har jämfört de tre vanligaste metoderna för ögonlaseroperation. SBU förordar metoden LASIK som mest kostnadseffektiv och med minst biverkningar.

LASIK innebär att en flik av hornhinnans yttre lager skärs ut och viks undan. Sedan omformas hornhinnans inre lager med en laserkniv. Den yttre fliken viks sedan tillbaka för att läka fast.

I utredningen ifrågasätts även kostnadseffektiviteten med laseroperationer. Ingreppen omfattas inte av det allmänna sjukförsäkringssystemet, utan patienterna får själva bekosta operationerna.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.