Diskussioner om ett nytt undantag förs inför söndagen

Oklart läge för charterresenärer – 21 SAS-plan lyfter på söndagen

Uppdaterad
Publicerad

Under fredagen lyfte 18 plan och under lördagen ytterligare 33. Men om fler plan lyfter, och i så fall hur många är oklart. Pilotfacken och SAS måste nämligen förhandla fram ett nytt undantag dag för dag.

Under torsdagen kom SAS och pilotfacken överens om att göra ett avsteg från SAS-piloternas strejk och att flyga hem strandsatta charterresenärer till Skandinavien. Under fredagen lyfte 18 plan och under lördagen ytterligare 33.

Torsdagens överenskommelse gäller dock bara under fredagen och lördagen. För att fler resenärer ska flygas hem de kommande dagarna krävs att parterna kommer överens om ett nytt undantag – dag för dag, säger Karin Nyman, SAS kommunikationsdirektör.

– Vi fick till ett undantag för i går och i dag. Men vi vet inte hur det ser ut från dag till dag, säger hon på lördagen.

Under lördagskvällen nådde parterna en ny överenskommelse som innebär att 21 plan lyfter under söndagen, bekräftar Karin Nyman för SVT Nyheter.

Dansk sympatistrejk försvårar

200 danska flygmekaniker gått ut i en sympatistrejk med SAS-piloterna, vilket försvårar processen enligt Karin Nyman. Trots att pilotfacken sade ja till ett undantag i torsdags, sade mekanikernas fackförbund Dansk Metal nej.

– Mekanikerna behövs för att underhålla planen när de står parkerade. Vi har begärt att få tillgång till nio mekaniker, men än så länge har vi inte fått ett okej. De här två dagarna har vi varit utan dem. Vi hade kunnat flyga hem flera om de hade gett ett okej.

Sedan pilotfacken varslade om strejk har SAS begärt att all chartertrafik undantas och flygs som vanligt. Men i den frågan har facken sagt blankt nej.

– Men vi är trots det glada att vi får hem de strandade resenärerna, säger Karin Nyman.

”Det är olyckligt”

Under lördagen rörde det sig om omkring 300 resenärer från charterbolaget Ving och 400 från Apollo vars SAS-plan ställdes in, samtliga med destination Landvetter, rapporterar TT.

– De påverkas hårdare än andra resenärerna eftersom de inte kan boka om själva, utan är beroende av att planen går. Det är olyckligt, men väldigt bra att de har givits undantag så att de kan flyga hem. Situationen börjar bli ganska allvarliga på flera håll, det har flera charteroperatörer rapporterat om.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Flera tusen om dagen söker ersättning för inställda flyg varje dag sedan SAS inledde sin strejk. Men att få dessa pengar är inte så lätt som det borde vara. Foto: SVT

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.