Billströms aktieköp ifrågasätts

Uppdaterad
Publicerad
Migrationsminister Tobias Billström (M) kan ha haft insiderinformation när han den 13 februari i år köpte 30 000 aktier i krisdrabbade gruvbolaget Northland Resources, rapporterar TV4 Nyheterna.

Bara fem dagar tidigare hade nämligen regeringskansliet fått information om att statliga LKAB undersökte möjligheterna att delta i en räddningsaktion för att rädda bolaget, rapporterar TV4.

Enligt tidigare uppgifter skulle ministerns aktieköp skett innan informationen nådde regeringskansliet.

Finansmarknadsminister Peter Norman (M) säger till TV4 att endast han och fem andra medarbetare visste om räddningsaktionen, men han kan samtidigt inte garantera att Billström inte fick reda på planerna.

Tobias Billström uppger i ett brev till TV4 att han inte visste mer om räddningsplanen än någon annan när han gjorde aktieaffären.

I en kommentar till Expressen uppger Tobias Billström att han nu slutar handla med aktier.

– För att få ett bättre avstånd och att inga fler tvivel ska uppstå har jag numera en utomstående förvaltare av alla mina aktier och kommer inte själv att handla med aktier så länge jag är statsråd, säger han.

TV4 Nyheternas uppgift att det skulle kunna handla om insiderbrott slår han i från sig.

– Jag förstår att frågan ställs och att det kan se märkligt ut, men det är viktigt för mig att vara tydlig med att jag inte vid något tillfälle då jag köpt aktier i Northland Resources har uppfattat mig ha någon annan kunskap än den som marknaden i övrigt eller andra sparare haft, säger han till Expressen.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer