Olika cancervård för kvinnor och män

Uppdaterad
Publicerad

Det är stor skillnad på behandling av kvinnor och män med ändtarmscancer. 20 procent färre kvinnor får strålning före operation, trots att det visat sig effektivt mot återfall.

Det visar en studie som gjorts av alla patienter med ändtarmscancer som ope- rerats i Sverige åren 1995-2002. -Vi har inte hittat någon logisk för- klaring, säger Anna Martling, som är ansvarig för studien, till SvD.

Samtidigt är risken större att män får hjärt- kärlproblem av strålning. Slut- satsen är att män troligen överbehand- las och att kvinnor underbehandlas.

När man kombinerar strålning och operation är risken för lokalt återfall runt 6 procent de första fem åren. Därför är strålbehandling en etablerad del av behandlingen av ändtarmscancer sedan mitten av 1990-talet, skriver Svenska Dagbladet.

Enligt Anna Martling beror skillnaden i behandling varken på ålder eller tumörstorlek. Hon drar paralleller till hjärtsjukvården där kvinnor inte alltid får samma avancerade behandling som männen, men där ser symptomen i allmänhet annorlunda ut hos män än hos kvinnor.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.