Vattenfall kommer då att kräva att få investera mer i kärnkraft, bedömde en av Olofssons närmaste medarbetare i en pm.
Samtidigt slogs det i samma pm fast att Vattenfall, som köpte Nuon för 89 miljarder netto, inte skulle klara ägaren statens avkastningskrav de närmaste tio åren.
Sammanfattar läget
Promemorian från ägarenheten från näringsdepartementet, som TT tagit del av, är daterad 11 februari. Timmarna efter beslutade Vattenfalls styrelse att ett bud skulle läggas på Nuon två dagar senare. Promemorian är ställd till Maud Olofsson och hennes statssekreterare Ola Alterå och sammanfattar läget om Projekt Grape, som Nuonaffären kallades.
Förutom mer krassa ekonomiska data och förhållanden, hämtade från rådgivaren Merrill Lynch och Vattenfall och Nuon, gör Olofssons politiskt sakkunniga, Elisabeth Thand Ringqvist, en politisk bedömning. Den handlar om för och nackdelar med ett ja och vid ett nej från regeringen.
Det framgår att regeringen har övervägt att säga nej och att i stället plocka ut 30 miljarder direkt från Vattenfall.
”Som socialdemokraterna”
Men det skulle leda till en ”förtroendekris med ledningen” som sannolikt kommer att utspelas i medierna, antas det. Ringqvist skriver att det kan leda till kritik om att vi (regeringen) inte är professionella som ägare och ”lägger oss i bolagen precis som socialdemokraterna”.
Hon skriver också att Vattenfall vid ett nej kommer att rikta in sig på investeringar i kärnkraft.
Ett köp till rätt pris bedöms vara ”värdeskapande på sikt” och att det ligger i linje med bolagets strategi.
Numera beskrivs affären som en av de sämsta i svensk företagshistoria och Vattenfall har tvingats skriva ned Nuons värde med över 30 miljarder sedan köpet. Det statsråd som numera ansvarar för de statliga bolagen, Peter Norman (M), har sagt att köpet blev alldeles för dyrt.
Granskas i KU
Frågan om vem som visste vad och hur besluten togs när regeringen gav klartecken för Vattenfalls köp av Nuon granskas under våren i riksdagens konstitutionsutskott (KU). Miljöpartiet begärde förra året att den dåvarande näringsministern Maud Olofssons agerande i samband med köpet skulle granskas.
I den genomgång av affären som gjorts av journalister, bland annat i Svenska Dagbladet, har det också framkommit att en tjänsteman på Olofssons departement i förväg varnade för att Vattenfall var på väg att göra en dålig affär.
Maud Olofsson kallar dem som nu kritiserar affären för de Efterklokas förening.