Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Professor Björn Olsen om nästa pandemi: ”Corona en smekning i jämförelse” Foto: SVT

Olsen om nästa pandemi: ”Corona en smekning i jämförelse”

Uppdaterad
Publicerad

Västafrika pekas ut som nästa högriskområde för en pandemi av FN.

Björn Olsen, professor i infektionssjukdomar, tror att det då kommer att röra sig om ett nytt influensavirus.

– Då kan coronapandemin vara som en smekning i jämförelse, säger Björn Olsen.

FN slår fast att det inte går att undvika nya pandemier. Virus som smittar från djur till människor kommer att bli vanligare i takt med att människan fortsätter skövla orörd natur. Via de stora matmarknaderna med slaktade vilda djur, så kallad bushmeat, är risken för smitta stor.

– Matmarknaderna är ett gigantiskt folkhälsoproblem. Inte bara för den biologiska mångfalden, säger Björn Olsen.

Nästa gång en pandemi står för dörren tror Olsen att det kommer röra sig om ett nytt influensavirus, något som kan bli djupt problematiskt.

– Då kan coronapandemin vara som en smekning i jämförelse, för att en influensa är otroligt mycket mer smittsam. Är det en ny influensa där det inte finns någon flockimmunitet alls kommer den kunna spridas snabbare genom alla olika åldersgrupper, säger Olsen.

Olsen: Vi behöver ett övervakningssystem

Han menar att de ekologiska barriärerna där människan kommer nära de djur som smittar måste brytas. En av dem kan vara att äta mindre kött.

– Om vi försöker äta mer närproducerat kommer beröringspunkterna för nya pandemier att minska. Men vi behöver även ett övervakningssystem där man letar efter problematiska virus och problem med en mer aggressiv provtagning, säger Björn Olsen.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer