– Det är en utomordentligt bra gjord metaanalys men resultatet är en besvikelse, säger Alicja Wolk, professor i nutritionsepidemiologi vid Karolinska Institutet.
Åsikterna har länge gått isär huruvida riskpatienter ska rekommenderas Omega-3 som kostillskott men nu visar alltså analysen som innefattar nästan 70 000 patienter att de populära tillskotten INTE bidrar till minskad dödlighet eller minskad risk att drabbas av hjärtinfarkt och stroke.
”Tråkiga nyheter”
– Att personer som redan har någon hjärt-kärlsjukdom och är under medicinsk behandling inte har någon extra nytta av de relativt dyra Omega-3 tillskotten är tråkiga nyheter, säger Alicja Wolk.
Det är fortfarande oklart om Omega-3 tillskott har effekt på friska människor. Men att äta en balanserad kost med tillräcklig mängd av omega-3 fettsyror, där en del av köttet ersätts av fisk är att rekommendera för alla. Omega-3 fettsyror finns i bland annat fet fisk, matolja och valnötter.
– Bara studier utförda före 2007 visar skyddande effekt men inte de senare. Det är en gåta som borde lösas, säger Alicja Wolk.