• Viktigt meddelande:

    Till allmänheten i Lekeberg i Örebro län: Det kommunala dricksvattnet i Fjugesta, Gropen och Kvistbro kan vara förorenat och bör kokas före förtäring. För mer information lyssna på P4 Sveriges Radio eller gå in på Lekebergs kommuns hemsida. Läs mer

Foto: Scanpix

Omega-3 ingen effekt på hjärtsjuka

Publicerad

Skippa Omega-3 tillskotten, den slutsatsen drar forskarna av en stor metaanalys som presenteras i den vetenskapliga tidskriften JAMA.

– Det är en utomordentligt bra gjord metaanalys men resultatet är en besvikelse, säger Alicja Wolk, professor i nutritionsepidemiologi vid Karolinska Institutet.

Åsikterna har länge gått isär huruvida riskpatienter ska rekommenderas Omega-3 som kostillskott men nu visar alltså analysen som innefattar nästan 70 000 patienter att de populära tillskotten INTE bidrar till minskad dödlighet eller minskad risk att drabbas av hjärtinfarkt och stroke.

”Tråkiga nyheter”

– Att personer som redan har någon hjärt-kärlsjukdom och är under medicinsk behandling inte har någon extra nytta av de relativt dyra Omega-3 tillskotten är tråkiga nyheter, säger Alicja Wolk.

Det är fortfarande oklart om Omega-3 tillskott har effekt på friska människor. Men att äta en balanserad kost med tillräcklig mängd av omega-3 fettsyror, där en del av köttet ersätts av fisk är att rekommendera för alla. Omega-3 fettsyror finns i bland annat fet fisk, matolja och valnötter.

– Bara studier utförda före 2007 visar skyddande effekt men inte de senare. Det är en gåta som borde lösas, säger Alicja Wolk.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer