Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”Det är ett svek mot väljarna och måste granskas” – Hör tidigare finansministern Mikael Damberg (S) om nya bensin- och dieselutspelet. Foto: Iman Tahbaz/SVT

Oppositionen sågar Tidöpartiernas bensin- och dieselutspel: ”Grym besvikelse”

Uppdaterad
Publicerad

Regeringen och Sverigedemokraterna vill sänka bensin- och dieselskatten så att priset sänks med 1 krona samt minska reduktionsplikten. Det nya budgetförslaget sågas av oppositionen.

Per Bolund, språkrör för Miljöpartiet, är en av kritikerna:

– Det är uselt för klimatet och det hjälper ju inte ens dem som på riktigt behöver stöd, säger han och fortsätter:

– Den enda som är glad över det här tror jag är Vladimir Putin som nu kan gynnas av att vi blir ännu mer fossilberoende.

Per Bolund anser att stödet hade behövt riktats till dem som bor på landsbygden eller de med små marginaler såsom studenter och pensionärer.

”Usel klimatpolitik”

Den sänkta reduktionsplikten beskriver Per Bolund som ett hårt slag mot klimatet som kommer öka utsläppen.

– Vi har en akut kris och det här är verkligen usel klimatpolitik.

”En grym besvikelse”

Centerpartiets ekonomisk-politiska talesperson Martin Ådahl är också kritisk till att reseavdraget blir kvar i dess nuvarande form samt att reduktionsplikten sänks.

– Man vrider reseavdraget bort från de som är beroende av att få sänkta kostnader till de som kortpendlar i storstadsområdena och har tillgång till kollektivtrafik. Här borde man ha prioriterat varenda krona till landsbygden.

– I stället för att göra rejäla och riktiga saker där folk har en akut situation så tar man och förstör för klimatet.

Samtidigt vill Centerpartiet se ännu större skattesänkningar.

– Jag tror att det här är en grym besvikelse bland alla på landsbygden som känner av de rekordhöga dieselpriserna. Jimmie hade lovat 10 kronor lägre, Ebba 9 kronor och Moderaterna 5 kronor. I slutändan blev det bara en krona, säger han och fortsätter:

– Det är verkligen tråkigt att man lägger ut bilder på Instagram vid pump innan valet och sedan blir det bara 1 krona när man väl har makten och ska leverera.

”Tror många blir förvånade och besvikna”

Även den tidigare finansministern Mikael Damberg (S) är kritisk. Han menar att regeringen och SD inte har tagit hänsyn till den upptaxering som innebär att skatten på bensin och diesel årligen ökar.

– När vi läser detaljerna så visar det sig att skatten de facto bara kommer att sänkas med 33 öre eller 40 öre vid pump. Det är en jätteskillnad. Jag tror att väldigt många väljare kommer att bli förvånade och besvikna, säger han.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.