Margit Silberstein, kommentator Foto: SVT

Ordkrig har blossat upp kring försvaret

Uppdaterad
Publicerad

Det har uppstått ett öppet gräl om försvaret på flera fronter. Både inom Alliansen, mellan moderater och mellan Socialdemokraterna och Moderaterna. Bråket handlar om Sveriges försvarsförmåga.

Det är inte så vanligt att riksdagens partier går i konflikt med varandra om försvaret. Men efter att ÖB Sverker Göranson i en intervju i Svenska Dagbladet sagt att med dagens försvar kan Sverige bara hålla stånd mot ett angrepp i en vecka har debatten varit hård. Försvarsminister Karin Enström och statsminister Fredrik Reinfeldt har stått i skottgluggen efter att de uttalat sig nöjda med Sveriges försvarsförmåga i enlighet med ÖB:s scenario.

Socialdemokraternas försvarspolitiske talesman, Peter Hultqvist, anklagar regeringen för skönmålning och han säger till SVT att försköningen av tillståndet i försvaret beror på Anders Borg.

Riktas mot finansministern

Enligt Hultqvist är det finansminister Anders Borg, som avgör kvaliteten på vårt försvar och att han bara är ute efter att hålla kostnaderna nere. Hultqvist vill dock inte säga om Socialdemokraterna vill satsa mer pengar på försvaret än regeringen, han vill avvakta försvarsberedningens analys av hotbilder och utvecklingen i vår nära omvärld.

Karin Enström har också fått indirekt kritik inifrån Alliansen. Allan Widman, folkpartiets försvarspolitiker, tycker att det är upprörande att Sverige inte kan försvara sig mer än en vecka om fienden angriper. Kristdemokraterna är försiktigare men är inne på samma spår som folkpartiet. Och det gamla gardet inom Moderaterna med förre försvarsministern Anders Björck i spetsen har inte hållit inne med kritiken.

Björck säger att Fredrik Reinfeldt inte begriper hur försvaret fungerar efter att statsministern uttalat att det inte föreligger något militärt hot mot Sverige.

Som det ser ut nu är nästan alla arga på Moderaterna utom Vänsterpartiet och Miljöpartiet.   

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Folk och försvar 2013

Mer i ämnet