Oro för missbruk av dyrt ångestmedel

Uppdaterad
Publicerad

Pfizers försäljningsraket Lyrica, ett medel mot bland annat smärta och ångest, kan komma att narkotikaklassas i Sverige. Läkarna manas till försiktighet, och Läkemedelsverket ber dem att inte skriva ut medicinen till personer med missbruksproblem.

Antalet svenskar som tar Lyrica ökar stadigt. I samma takt blir samhällets mångmiljonnota allt tyngre.

Signaler om att Lyrica missbrukas har kommit från bland annat sjukvården, Kriminalvården och från Kvinnoorganisationernas Samarbetsråd i Alkohol- och Narkotikafrågor (KSAN).

-Vi känner stor oro för framför allt unga kvinnors hälsa, säger Leena Haraké, kanslichef för KSAN.

På landets fängelser har Lyrica snabbt seglat upp som det näst dyraste preparatet efter antipsykotiska Zyprexa. Lars Håkan Nilsson, medicinsk rådgivare inom Kriminalvården, uppger att de intagnas efterfrågan på medicinen ökar.

-Vi vet att det finns ett pris på den svarta marknaden hos oss. Medlet kan ge en viss ruseffekt om man tar det som engångsdos. Vi manar läkarna till viss försiktighet eftersom vi inte vet riktigt var vi har det här än, säger Lars Håkan Nilsson.

Han tillägger att fördelen med Lyrica är att det är ett alternativ till de lugnande men klart beroendeframkallade läkemedlen med bensodiazepiner.

Inte harmlös

Men mycket pekar mot att substansen inte är harmlös. Läkemedels-verket fick in den första rapporten om missbruk av Lyrica i mars 2008 och fram till mars i år hade antalet ökat till 13. De flesta patienter som rapporterade toleransökning, tillvänjning eller abstinensbesvär hade fått Lyrica utskrivet mot psykiska besvär.

Dosökningen hade ofta varit snabb och därefter fick patienten svårt att trappa ned.

-Vi är angelägna om att läkarna rapporterar fall av missbruk eller beroendeproblematik, säger Bo Bergman på Läkemedelsverket.

Verket utreder för närvarande om Lyrica ska klassas som narkotika i Sverige, som är fallet i USA.

Flera av landets läkemedelskommittéer har reagerat på att kostnaden för Lyrica rakar i höjden.

-Det är helt orimligt att Sverige använder flera hundra miljoner till det här, säger Sören Hansen, ordförande läkemedelskommittén i landstinget i Jönköpings län.

Han säger att en granskning som apotekare har gjort av slumpvis utvalda journaler visar att läkare inte alltid förskriver Lyrica som de ska, först när andra alternativ har prövats.

-Vad vi hittills har sett är att man inte följer de riktlinjer som finns. Det gör man i stort sett inte, säger Sören Hansen och tillägger att Pfizer har använt enorma ekonomiska muskler för att marknadsföra Lyrica.

-Missbruk och felanvändning är vårt största bekymmer, säger Johan Brun, medicinsk direktör på Pfizer Sverige.

Han säger att företaget kommer att skärpa sin text om Lyrica i läkemedelsboken Fass, och införa skarpare skrivningar om försiktighet vid misstankar om missbruksproblem.

Lyrica har bland annat yrsel och avtrubbning som möjliga biverkningar.

-Det verkar som om de som använder läkemedlet felaktigt är ute efter just biverkningarna, säger Johan Brun.

TT

En storsäljare

Under 2007 såldes drygt 4,6 miljoner så kallade dygnsdoser av Lyrica. I fjol hade siffran ökat till drygt 9 3 miljoner dygnsdoser.

I fjol hämtade fler än 51.000 svenskar ut läkemedlet på recept.

Männen är överrepresenterade bland höganvändarna, alltså bland de fyra procent som tog ut minst den maximala rekommenderade dosen i fjol.

Den totala försäljningskostnaden för Lyrica var i fjol drygt 240 miljoner kronor, varav samhället stod för nästan 205 miljoner kronor.

Det gör Lyrica till ett av de läkemedel som belastar läkemedelsförmånen mest.

Läkemedelsverket, Apotekens Service (TT)

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.