– Vi får försöka hantera det på ett så ansvarsfullt och smittsäkert sätt som möjligt, säger talmannen Andreas Norlén. Foto: Michael Jansson/SVT

Oro för smittspridning när misstroendet röstas i riksdagen

Publicerad

Trots pandemin måste en fulltalig riksdag samlas i kammaren under måndagens utlysta misstroendeomröstning. Nu pågår arbetet för att coronasäkra omröstningen. Men det finns en oro för trängsel och smittspridning, uppger flera partier för SVT.

Sedan i mars förra året har bara 55 av riksdagens 349 ledamöter deltagit samtidigt i debatter och votering i riksdagens kammare, efter ett gemensamt beslut av partierna.

Men till måndagens misstroendeomröstning måste hela riksdagen samlas på nytt, trots pandemin. 

Önskan om munskyddskrav

– Man kan inte ha en misstroendeomröstning med en 55-riksdag. Enligt regeringsformen krävs det att mer än hälften av riksdagens ledamöter röstar nej för att regeringen ska falla. Då måste man kalla in hela riksdagen för att pröva en fråga om misstroende, säger talmannen Andreas Norlén (M).  

Flera partier som SVT har pratat med vill nu se ett krav på munskydd.

Det finns även en oro hos en del ledamöter för att ta sig kollektivt till riksdagen, för trängsel i och utanför kammaren och för att en del ledamöter kanske kommer till riksdagen trots symptom på covid-19.

”Är det så bråttom?”

– Om det skulle vara på det sättet att många ledamöter har symptom på covid-19, då kommer ju frågan vara, kommer ledamöter hit och sprider smitta, eller så finns det inte 175 ledamöter på plats som kan rösta. Då är frågan, är det så bråttom? Vad är viktigast?, säger Annika Hirvonen, gruppledare för Miljöpartiet.

Samtidigt pågår nu arbetet för fullt för att coronasäkra omröstningen i riksdagen. Det kan till exempel handla om att det ska finnas munskydd på plats, och begränsa antalet platser på läktarna och för fotografering, uppger talmannens pressavdelning.

– Vi får försöka hantera det på ett så ansvarsfullt och smittsäkert sätt som möjligt, säger talmannen Andreas Norlén.  

Ledamöter tillbaka i höst

Nu kommer även nya besked om hur arbetet i riksdagen kommer att se ut till hösten.

Ett definitivt beslut om hösten tas i augusti av partiernas gruppledare. Men planen är att alla ledamöter då ska vara på plats igen, enligt Socialdemokraternas gruppledare.

– Gruppledarna är överens, mellan alla åtta partier, att vi hoppas att vi öppnar riksdagen 14 september med alla 349 ledamöterna igen. Det gör vi naturligtvis under förutsättningen att vaccinationerna löper på och att smittspridningen inte ökar, säger Annelie Karlsson, gruppledare för Socialdemokraterna.

Riksdagsarbetet under pandemin

– I mitten av mars förra året kom riksdagens gruppledare överens om att endast 55 av 349 riksdagsledamöter åt gången skulle medverka under debatter och omröstningar i kammaren under pandemin.

– Partierna själva avgör vilka ledamöter som ska vara med och det är inte samma ledamöter varje gång.

– Fördelningen av de 55 ledamöter har skett efter valresultat. Det är 16 ledamöter från Socialdemokraterna, 11 från Moderaterna, 10 från Sverigedemokraterna, 5 från Centerpartiet, 4 från Vänsterpartiet och 3 var för Kristdemokraterna, Liberalerna och Miljöpartiet.

– Övriga 349 ledamöter har fortsatt varit i tjänst, men har i högre omfattning arbetat på distans.

Så tycker partiernas gruppledare om en fulltalig riksdag till hösten

Johan Pehrson (L), gruppledare: 

“Liberalerna är av åsikten att vi i samband med öppnandet av nästa riksmöte i september återgår till en fullsutten riksdag. Det mesta talar för att detta är möjligt, men pandemiläget avgör ytterst.”

Andreas Carlson (KD), gruppledare:

“Vi har ett gruppledarmöte med talmannen i augusti då vi ska ta ställning till detta, beroende på hur smittläget ser ut i övrigt i samhället. Det är, som jag ser det, rimligt att försiktigt återgå till mer normala förhållanden i takt med att samhället i övrigt öppnar upp. Exakt hur det genomförs beror förstås på läget då.”

Henrik Vinge (SD), gruppledare: 

“Jag hoppas att vi till hösten har tagit oss ur pandemin och kan återgå till det normala. Samtidigt behöver vi naturligtvis ha beredskap för att så inte är fallet.”

Maj Karlsson (V), gruppledare: 

“Frågan är under beredning i gruppledarkretsen och vi kommer fortsätta att diskutera den i augusti. Det är också då vi kommer fatta beslut om hur många ledamöter vi kommer vara i kammaren i höst.”

Annika Hironen (MP), gruppledare: 

”Utifrån hur pandemin och vaccinationerna ser ut att utvecklas anser vi i Miljöpartiet att riksdagen bör återgå till normalt arbete efter sommaren. Miljöpartiet tycker att demokratin och människors fri- och rättigheter måste ha hög prioritet när vi återöppnar samhället. Riksdagen är folkets främsta företrädare.”

Tobias Billström (M), gruppledare: 

”Moderaterna tycker att 55-riksdagen fungerat bra under 2020-2021. Den har inneburit att riksdagen bibehållit sin beslutskapacitet och kunnat besluta om viktiga frågor i pandemihantering och krisstöden. Vi ser nu att vaccinationsutvecklingen gör att utgångsläget är att riksdagen i september bör återgå att till att vara fulltalig och ha 349 ledamöter.”

Annelie Karlsson (S), gruppledare: 

“Planen är att riksdagsledamöterna ska vara tillbaka i full stryka till riksdagsmötets öppnande i september. Vi följer naturligtvis smittläget och gör anpassningar om läget förändras.” 

Anders W Jonsson (C), gruppledare: 

“Det avgörs helt av hur läget ser ut beträffande smittspridning.”

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.