Vem ska välja efterlevandeskydd?

Publicerad

Att teckna ett återbetalningsskydd leder till att dina anhöriga får din hopsamlade tjänstepension i fall du dör i förtid. Men en majoritet av svenskarna blir pensionärer och den som har tecknat ett efterlevandeskydd kommer då själv få en lägre pension. Så hur ska man tänka kring framtiden?

Marcus Lindenius vid Konsumenternas Försäkringsbyrå ger tips på vad man bör reda ut.

SVT: Vilka typer av efterlevandeskydd finns det?

Återbetalningsskydd är det vanligaste efterlevandeskyddet. Om du väljer att inte ha det, blir du tilldelad något som heter arvsvinster. Det skiljer mellan bolagen hur stora arvsvinster du blir tilldelad. Ditt pensionskapital vid 65 års ålder kan bli cirka fem till tio procent högre utan återbetalningsskydd. I kronor räknat kan det handla om flera tio tusentals mer.

Privatanställda tjänstemän och arbetare som tillhör kollektivavtalsområdena ITP eller SAF-LO kan också välja ett efterlevandeskydd som heter familjeskydd. Väljer du ett familjeskydd med exempelvis tre prisbasbelopp (133.500 kr per år) som utbetalas till efterlevande under 15 år vid dödsfall, så kan din egen pension komma att bli hälften så stor.

Hur stora effekt får skyddet på min framtida pension?

Det beror på flera saker, bland annat din ålder, din lön och ditt kollektivavtal. Dessutom varierar effekten mellan bolagen. Du kan själv se hur stor effekt ett återbetalningsskydd har på ditt pensionskapital på Konsumenternas Försäkringsbyrås hemsida.

Hur vet jag om jag har tecknat ett efterlevandeskydd?

För att ta reda på om du har ett återbetalningsskydd ska du vända dig till det försäkringbolag där du sparar till din tjänstepension, alternativt din privata pension. Det är hos dem som du väljer om du vill ha ett återbetalningsskydd eller inte. När det gäller att ta reda på om du har ett familjeskydd, så kan du kontakta aktuell valcentral inom respektive kollektivavtalsområde. 

Kan jag ta bort eller välja till ett skydd?

Ja, du kan både välja bort och lägga till återbetalningsskydd och familjeskydd. Om du vill lägga till ett återbetalningsskydd, går det vanligtvis att inom ett år från det att du gift dig eller fått barn att göra det. I andra fall kan bolaget komma att kräva en hälsoprövning. När det gäller familjeskyddet bör du kontakta respektive valcentral. 

Bör jag teckna ett återbetalningsskydd eller inte?

För många finns behov av att ha ett efterlevandeskydd som ekonomisk trygghet till de efterlevande. Är du ung och har en familj med småbarn kan det vara vettigt att ha ett återbetalningsskydd och ett familjeskydd, eller något av dem. Men för exempelvis ensamstående eller föräldrar till vuxna barn som flyttat hemifrån, kanske inte behovet av efterlevandeskydd finns. Då kan man avstå efterlevandeskyddet och därigenom få ett eget högre pensionskapital.

Finns det några alternativ till efterlevandeskydd?

Istället för att välja ett efterlevandeskydd till din tjänstepension, så kan ett alternativ vara att teckna en separat livförsäkring som faller ut vid dödsfall.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.