Foto: SVT Agenda

Osman: ”Oansvarig debatt om slöjan”

Uppdaterad
Publicerad

Hedersvåld, slöja, förort och arabvärlden. Svenska politiker blandar ihop begreppen, menade föreläsaren Bilan Osman när hon mötte Liberalernas partiledare i en slöjdebatt i Agenda.

Slöjdebatten har återigen blossat efter att handelsminister Ann Linde (S) bar den muslimska huvudbonaden i samband med ett officiellt besök i Iran tidigare i år.

En av de främsta kritikerna till att Linde bar slöja är Liberalernas partiledare Jan Björklund, som menade att Linde inte borde ha burit slöja och att det är ”ett haveri för den feministiska utrikespolitiken”. 

Björklund säger i Agenda att slöjan är en symbol för hederskultur och kvinnoförtryck.  

– Jag vet att det är många kvinnor, både i Sverige och i den muslimska världen som frivilligt klär sig på det här sättet och då är det inte förtryck för dem. Men för en väldigt stor grupp så är det här påtvingat, säger Björklund.  

Björklund menade också att det är ett växande problem i svenska förorter att kvinnor tvingas bära slöja mot sin vilja och att män bestämmer över hur kvinnor ska leva sina liv. 

”Smittar av sig”

Skribenten och föreläsaren Bilan Osman är knuten till den antirasistiska stiftelsen Expo och föreläser om fördomar och stereotyper. Hon menar att Björklund blandar ihop begreppen och drar paralleller mellan vissa muslimska länder, hedersförtryck, slöja och situationen i utsatta förorter.   

– Muslimska länder skiljer sig avsevärt ifrån varandra. Att prata om Saudiarabien och Iran och säga att det är samma sak som Tunisien och Marocko, eller Indonesien tycker jag är oansvarigt, säger Bilan Osman.   

– Det skiljer sig mellan olika delar av den muslimska världen, med det ändrar inte det faktum att väldigt många kvinnor lever i ett väldigt hårt förtryck i de här länderna. Men det som är relevant här hemma är att detta smittar av sig på våra invandrartäta förorter, säger Björklund. 

Anklagade Björklund

Debatten kom också in på hedersrelaterat våld och Björklund sade att samhället måste ta avstånd och inte blunda för att det förekommer hedersrelaterat våld i Sverige.  

– Att det förekommer i svenska förorter beror så klart på att det bor många människor från de länderna och att de tar med sig sådana värderingar. Det är inget konstigt, menade Björklund.  

Bilan Osman anklagade även Jan Björklund för att vara dåligt påläst om situationen i de muslimska länderna och påpekade att det finns en växande feministisk rörelse i flera länder där islam är den största religionen. 

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.