Leif Östling backar om sitt uttalande.

Östling backar om kritiserat uttalande

Uppdaterad
Publicerad

Svenskt Näringslivs ordförande Leif Östling backar från sitt uttalande om att han ”inte får mycket” för de skatter han betalar i Sverige. Han menar att det var slarvigt uttryckt.

Leif Östling skriver i en kommentar på Svenskt Näringslivs hemsida att han tycker att ”Sverige har en generellt fungerande välfärd” och att han ”personligen använt den i mycket liten utsträckning jämfört med mitt finansiella bidrag till den”.

När Leif Östling var vd för Scania satte han tillsammans med sin fru upp ett bolag i lågskattelandet Malta. Det var när han fick frågor om detta av SVT:s Uppdrag granskning som han svaret som han nu tar tillbaka.

– Man frågar sig också: Betalar man in 20-30 miljoner per år – vad fan får jag för pengarna?

Har inte dåligt samvete

Svenskt Näringslivs ordförande sa då också att han inte ansåg att han gör fel i att ha pengarna i ett skatteparadis.

– Jag har inte dåligt samvete för det. Jag tycker att jag har gjort rätt för mig i Sverige mer än de flesta andra. Jag har betalat för minst tusen skattebetalare, säger han.

Paradisläckan, eller Paradise Papers, består av 13,4 miljoner dokument från två juristbyråer samt bolagsregister i 19 av världens skatteparadis och slutna territorier.

Läckan kom först den tyska dagstidningen Süddeutsche Zeitung till del. Dokumenten delades sedan med det internationella journalistnätverket ICIJ, International Consortium of Investigative Journalists, som tillsammans med 382 journalister från 67 länder har granskat innehållet. Tre svenska redaktioner är en del av samarbetet. Uppdrag granskning, SVT Nyheter och nyhetsbyrån TT.

Datan består av handlingar som rör 180 olika länder. Det handlar bland annat om bolagshandlingar, passkopior och e-post. Informationen i dokumenten spänner över nästan 70 år, 1950 till 2016.

De flesta av de läckta dokumenten kommer från juristbyrån Appleby som har kontor i flera av världens skatteparadis. Förutom Appleby har även dokument läckt från en annan juristbyrå – Asiaciti Trust i Singapore.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Paradisläckan

Mer i ämnet