Otippad Hatt gillar IT

Uppdaterad
Publicerad

Helt otippad kliver Anna-Karin Hatt (C) in i regeringen. Den 37-åriga förre detta frisören kan nu titulera sig IToch regionminister samt biträdande näringsminister.

Med en uppväxt på den halländska landsbygden är det kanske inte att undra på att Anna-Karin Hatt tydde sig till Centerpartiet. Miljöfrågan drev henne in i politiken.

Inom sitt parti har hon haft en rad betydelsefulla poster, inte minst som talskrivare åt Lennart Daléus, Andreas Carlgren och Maud Olofsson.

Karriär började som frisör

När alliansen tog makten 2006 blev hon statssekreterare för partiets samordningskansli i statsrådsberedningen.

Det nya jobbet som statsråd i näringsdepartementet är nästa kliv på karriärstegen.

-Mitt yrkesliv började som frisör, berättar hon.

Nu vill minister Hatt satsa hårt på en samlad IT-politik. Potensen i tekniken ska få alla delar av landet att växa av egen kraft och inte minst tjäna medborgarna. Hon ger ett exempel:

Ren bakgrund

-Föräldrar som kommer med ett öronsjukt barn till akuten ska kunna känna trygghet i att läkaren kan plocka upp barnets journal från vårdcentralen digitalt, vilket man inte kan i många landsting i dag för att man har olika system och upphandlingar.

Hennes bakgrund är ren, intygar hon:

-Jag har en reavinstskatt i år efter en lägenhetsförsäljning, men det är knappast något lik i lasten.

TT

Fakta om Anna-Karin Hatt

Anna-Karin Hatt är statssekreterare för Centerpartiets samordningskansli i statsrådsberedningen. Hatt har studerat statskunskap och internationella relationer vid Göteborgs universitet.

Hon var 2003-2006 stabschef för Centerpartiets partiledarstab och har också varit talskrivare på Centerpartiets partiledning.

Hatt har varit vd för Didaktus Skolor AB samt Didaktus Hälso- och Sjukvårdsutbildningar AB, samt vice vd för pr-byrån Kind & Partners AB.

Under 90-talet arbetade hon bland annat som ledarskribent på Södermanlands nyheter och Hallands Nyheter.

Hatt är född 1972 och är gift och har två barn.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.