Foto: Helene BengtssonVisa alla (7)
Visa alla (7)

Spåren efter Freja

Uppdaterad
Publicerad

När Freja drog in över södra Sverige kom många rapporter om skador i ovädrets spår. Omkullblåsta träd och byggnadsställningar som slets loss av vinden. På lördag morgon hade vinden bedarrat.

Ovädret Freja slog hårt mot södra Sverige. Vid Vinga kuststation i Göteborg blåste det 29 meter per sekund i byarna och medelvinden är 21 meter per sekund. Falkenbergskusten uppmätte stormbyar på 26 meter per sekund och en medelvind på 19 meter per sekund.

Flera inställda tåg

Det är för närvarande störningar i tågtrafiken på grund av storm Helga. I nuläget har SJ ingen prognos för när tågtrafiken kan återgå till det normala. Flera tåg ställs in och resenärer får räkna med förseningar.

All trafik mellan Stockholm-Göteborg samt mellan Stockholm-Karlstad-Oslo ställs in fram till kl. 14.00.

Tusentals strömlösa

Tusentals av Vattenfalls kunder saknar el efter stormen Helgas härjningar genom Sverige.

– Vi har fortfarande närmare 8 000 strömlösa kunder i området Östergötland och i Sörmland, säger Helena Kortered, kommunikationsansvarig för Vattenfall eldistribution, till TT.

Elbolaget har arbetat under natten och lyckats få ned antalet hushåll som saknar ström, men mycket återstår att göra och Helena Kortered kan inte ge någon prognos för när problemen är åtgärdade.

– Vi vet inte än hur mycket som är skadat. Men vid sextiden på morgonen samlades skogstekniker för att börja röja. Och vårt hopp är att vi ska kunna lyfta med helikoptrar så snart vädret tillåter, säger hon.

Elbolaget Eon satte in extrapersonal under natten mot söndag för att jobba med elavbrotten.

Vilka områden har varit värst drabbade?

– Halland har varit värst drabbat, men när stormen förflyttats blev Blekinge mest utsatt med lite drygt 2.000 strömlösa, säger Jakob Holmström, presschef på Eon, till SVT Nyheter.

Energibolag har grävt ner ett stort antal ledningar sedan stormen Gudrun 2005 för att deras nät bättre ska stå pall mot kraftiga vindar.

– Trots att det är beklagligt att vi har så pass många strömlösa kunder så är det ändå väldigt positivt att se att våra investeringar betalat sig, säger Jakob Holmström.

Öresundsbron tillfälligt stängd

Men under morgonen mildrades ovädret, även om det fortfarande var mycket hårda vindar i södra Skåne.

– Stormbyarna kommer att avta, men det är fortfarande mycket hårda vindbyar, säger Sandra Andersson, meteorolog på SMHI.

Byggnadsställning blåste ned

Halland, norra Skåne och delar av Kronoberg blev värst drabbade. I Lund slets en byggnadsställning loss i blåsten. I Göteborgsområdet blåste ett stort antal träd ned och i Varberg slets ett papptak bort i vinden.

Åtta klass-2 varningar

SMHI utfärdade totalt 26 varningar under lördagskvällen. Åtta av dem var klass 2, den näst högsta. Men vid sjutiden på söndag morgon väntades de sista klass 2-varningarna snart klassas ned till nivå 1.

Även i Danmark ställde Freja till problem, rapporterar nyhetsbyrån Ritzau. Enligt polisen i Nordjylland har träd vält över vägar och tegelstenar har lossnat från hustaken.

Fakta: SMHI:s klass 2-varning

Visa

En klass 2-varning innebär en förväntad väderutveckling som kan innebära fara för allmänheten, stora materiella skador och stora störningar i viktiga samhällsfunktioner.

Allmänheten uppmanas att följa upp ny information på Internet, radio eller TV.

Källa: SMHI.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Foto: Helene Bengtsson
Foto: Helene Bengtsson
Foto: Helene Bengtsson
En byggnadsställning slets loss från en fasad i Lund. Foto: Mikael Nilsson
En byggnadsställning slets loss från en fasad i Lund. Foto: Mikael Nilsson
Ett träd som fallit över E65 i höjd med avfarten till Sturup röjs undan vid 23-tiden på lördagskvällen. Foto: TT
En trafikledare visar bilisterna vägen från den stängda Öresundsbron tidigt på söndagsmorgonen. Öresundsbron stängde för både bil- och tågtrafik under stormen. Ett oväder, som danska DMI döpt till Freja, drog på lördagskvällen in över södra Sverige. Foto: TT