• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Södertälje i Södertälje kommun, Stockholms län. Det brinner i en industrilokal med kraftig rökutveckling till följd. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Stockholm.

SVT:s meteorolog Per Stenborg berättar om det ostadiga julivädret. Foto: SVT/TT

Fortsatt svalt när juli blir augusti

Uppdaterad
Publicerad

Årets julimånad har varit kallare än vanligt. Och det medelmåttiga sommarvädret dröjer sig kvar. Juli rundas av med väderväxlingar och svala sommartemperaturer i hela landet.

Det ser inte ut att bli några större väderomslag nästa vecka. Temperaturerna kommer att ligga på mellan 15-20 grader i stora delar av landet, förutom i fjälltrakten som får 10-15 grader.

I början av veckan rör sig dessutom ett regnområde in från sydväst och forsätter sedan norrut i landet.

Juli varmaste månaden

– Det ser ut att beröra även de östra delarna av Sverige. Alla får nog räkna med att ta del av skurarna, men det blir också en hel del solstunder, säger Sofia Söderberg, meteorolog på SMHI.

Juli brukar vara den varmaste sommarmånaden, enligt SMHI:s mätningar mellan 1961 och 1990. Men i år har månaden bjudit på betydligt kallare väder än vanligt. Medeltemperaturen har legat upp till två grader under det normala på vissa håll i landet.

– Det har varit ganska få varma dagar – det är det som har präglat julivädret. Det har varit allmänt ostadigt väder och därför har solen och värmen haft det lite svårt, säger Per Stenborg, meteorolog SVT.

Augusti oskrivet blad

Även nederbördsmängderna gör att årets julimånad avviker från det normala.

– Det har varit lite mer regn än vanligt generellt i landet. I synnerhet i norra Norrland, enligt Sofia Söderberg.

Jämfört med juli är augusti normalt en lite kallare och lite torrare månad, enligt Sofia Söderberg, men hur det blir i år är för tidigt att sia om.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.