Foto: Från Diktaturens fångar

Filmbeviset överlämnat till svensk åklagare

Uppdaterad
Publicerad

När Abdullahi Hussein flydde till Sverige hade han med sig 100 timmar filmmaterial som visade övergrepp och förföljelse i Ogadenregionen i Etiopien. I dag överlämnades hela materialet till svensk åklagare.

Efter att journalisterna Martin Schibbye och Johan Persson släppts ur etiopiskt fängelse flydde Abdullahi Hussein till Sverige. Han hade arbetat som rådgivare till Ogadens president och under en längre tid dokumenterat de övergrepp som pågår i regionen. Och när han flydde till Sverige tog han med sig över 100 timmar filmmaterial.

Delar av materialet har visats i tv-sändningar och i dokumentären ”Diktaturens fångar”. I dag överlämnades hela det utsmugglade materialet till svensk åklagare.

– Jag fick intrycket att poliserna förstod vad det handlade om. Och jag hoppas verkligen att åklagaren gör detsamma. Det vore en stor lättnad för människorna i Ogaden, och för mig, säger Abdullahi Hussein till SVT Nyheter strax efter att han lämnat in bevisen på polishuset i Stockholm.

– Jag har jobbat med det här, och haft mardrömmar om det, under lång tid nu. Jag vet inte mycket om det svenska rättssystemet, men jag hoppas att de gör allt de kan för att ställa dessa förbrytare till svars, fortsätter Abdullahi Hussein.

Hoppas på internationell reaktion

– Det är direkta bevis för övergrepp, tortyr, våldtäkter och hur man häktar och arresterar helt utan rättsliga grunder, säger juristen Stellan Gärde i Gomorron Sverige.

Förhoppningarna är nu att filmerna ska leda till en internationell reaktion och process mot de ansvariga i regionen, säger Gärde.

– Vi ska säkerställa materialet och få en första utredning från svensk myndighet. Vi har för avsikt att nästa vecka kontakta regeringen för att se hur de kan arbeta inom ramen för FN-systemet för att få någon reaktion, säger han.

Enligt Stellan Gärde finns det all anledning för svensk åklagare att driva detta vidare.

– Abdullahi Hussein är flykting i Sverige och det finns två svenska medborgare som har skenavrättats. Det finns ett direkt personligt brottsansvar mot svenska medborgare, säger han.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Svenska journalister fängslade i Etiopien

Mer i ämnet