Nära 307 000 personer har antagits till en högskoleutbildning i höst. Arkivbild. Foto: Veronica Johansson/SvD/TT

Över 300 000 antagna till högskolan

Uppdaterad
Publicerad

Nästan 307 000 personer har antagits till en högskoleutbildning i höst. En ökning med tio procent jämfört med fjolårets hösttermin, enligt Universitets- och högskolerådet (UHR).

– Höstens distansutbildningar har fått drygt 20 procent fler sökande jämfört med 2019. Det är en undervisningsform som stadigt ökat i popularitet under senare år, säger generaldirektör Karin Röding.

Det är fortfarande för tidigt för att slå fast om coronaviruset spelat roll i antalet sökande till högskola och universitet.

Men för att dämpa effekten av den stigande arbetslösheten i och med pandemin ökades antalet utbildningsplatser med 12 000. Och detta är den främsta anledningen till höstens rekordsiffror, skriver UHR i ett pressmeddelande.

– De kampanjer som UHR drivit sedan i maj tillsammans med universitet och högskolor för att uppmärksamma denna satsning har därefter bidragit till att fylla fler utbildningsplatser med behöriga sökande, säger UHR:s generaldirektör Karin Röding i ett pressmeddelande.

Ökat intresse för distans

Det är särskilt antagningen till distansutbildningar som ökar där fler än 110 000 personer har erbjudits plats.

– Det är en undervisningsform som stadigt ökat i popularitet under senare år. Den pågående coronapandemin kan ha ökat intresset för distansutbild­ningar, men UHR har ännu inte analyserat statistiken för dessa utbildningar, säger Karin Röding.

Fler än 450 000 sökande

Antalet behöriga sökande ökade med 55 103 personer, från 348 619 höstterminen 2019 till 403 722 nu i höst.

Och tillsammans med de som gjorde en sen anmälan är det nästan 453 000 sökande. En ökning med drygt 13 procent jämfört med förra året.

Sista svarsdag för dem som antagits är den 24 juli och den 30 juli får reserverna besked om de antagits.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.