Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör Malin Östling, verksamhetsdirektör för Sis ungdomsvård söder, förklara några av orsakerna bakom platsbristen på sis-hemmen. Foto: SVT, Robin Haldert / TT

Larmet om Sis-köerna: ”En av våra elever kan dö när som helst”

Publicerad

Ett 60-tal barn och ungdomar som lever i missbruk, kriminalitet och med allvarlig psykisk ohälsa, står utan Sis-placering inför julen. Nu larmar skolpersonal och socialtjänst om att många av dem riskerar att dö – eller döda andra – innan de får en plats.

– Det är en jätteallvarlig situation, säger Malin Östling, verksamhetsdirektör för Sis ungdomsvård söder.

I somras larmade socialtjänsten om att kriminella ungdomar på grund av platsbrist placeras i HVB-hem, trots att de egentligen ska placeras på Sis-hem (statens institutionsstyrelses ungdomshem). Kön var så lång att Sis gick upp i stabsläge.

Under hösten såg situationen ut att ljusna och Sis meddelade att köerna kortats avsevärt, som ett resultat av att man har jobbat aktivt med att rekrytera och utbilda personal.  

Inför jul har dock köerna återigen växt lavinartat och nu lever cirka 60 ungdomar utan placering. Värst är situationen för skolpliktiga flickor.

– Det är mycket självskador och psykiatrisk problematik. Jag kan också tänka att vi skulle vara fler samhällsaktörer som behöver jobba tillsammans för att lösa den här svårigheten, säger Malin Östling, verksamhetsdirektör för Sis ungdomsvård söder.

”En av våra elever kan dö när som helst”

I Stockholmsområdet är många av flickorna som saknar boende just nu runt 13 år gamla och lider av grav missbruksproblematik. Många är hemlösa.

Sis har de enda platserna i Sverige där en ungdom kan hållas inlåst, förutom barn- och ungdomspsykiatrins slutenvård.

En källa som arbetar på en skola i Sverige berättar för SVT att oron hos den berörda skolan och socialtjänsten är så hög att man befarar att vissa av ungdomarna som inte får plats kan komma att dö – eller döda någon annan.

– En av våra elever kan dö när som helst. Sis har en kö, men omprioriterar hela tiden. Socialen ringer dem en gång i veckan och varje gång händer något för ungdomen för att påverka prioriteringen. Ändå bortprioriteras hen i Sis kö, säger källan till SVT.

Längre kötider än föregånde år

Sis kan inte kommentera enskilda ärenden men uppger att man i vissa fall behöver göra bedömningar baserat på “hur stora behoven är”. I snitt ligger placeringstiderna på runt sju veckor – en betydande ökning mot föregående år enligt Östling. 

– Det är många med stora behov som socialtjänsten har svårt att hitta alternativa vårdformer för. Det är klart att de i första hand inte skulle behöva låsas in, utan att de skulle behöva väldigt mycket resurser på andra sätt, säger hon.

Se Malin Östling förklara vad platsbristen beror på i videon ovan. 

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.