Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
1,4 miljoner svenskar upplever att de mår dåligt på grund av sitt arbete. Foto: Jessica Gow/TT

Över en miljon svenskar har jobbrelaterade hälsoproblem

Uppdaterad
Publicerad

1,4 miljoner svenskar upplever att de har fysiska och psykiska besvär med hälsan på grund av arbetet. För att arbetsgivarna ska bli bättre på att förebygga psykisk ohälsa bland anställda kommer Arbetsmiljöverket nu att genomföra inspektioner på en rad olika arbetsplatser.

– Hälften av de 1,4 miljoner som upplever arbetsrelaterade hälsoproblem säger sig ha sömnbesvär, ångest och känner oro för att gå till arbetet. En tredjedel upplever att de har direkta depressionssymptom. Så det är ett stort problem. Det säger Peter Burman, som är ansvarig för Arbetsmiljöverkets inspektioner.

2 000 arbetsplatser och branscher berörs av inspektionerna inom kriminalvården, primärvården, ambulanssjukvården, på HVB-hem, reklam- och webbyråer, i teater- och kultursektorn och hos butikskontrollanter.

Fokus på hot och våld

Inspektionerna kommer att anpassas efter verksamheterna på de olika arbetsplatserna. Fokus ligger på riskerna för hot och våld, ohälsosamma arbetstider och arbetsbelastning samt kränkande särbehandling.

– Målet med inspektionerna är att arbetsgivarna identifierar de risker som finns i arbetsmiljön och som leder till att medarbetarna får de här besvären, och att man sätter in åtgärder för att hantera det, säger Peter Burman.

Arbetsmiljöverket kommer även att inspektera vilka risker det så kallade gränslösa arbetslivet kan innebära. Till exempel arbetsplatser där det är vanligt att medarbetare förväntas vara tillgängliga även utanför den ordinarie arbetstiden.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer