Överläkaren: Därför är så många förkylda

Uppdaterad
Publicerad

Hosta, snörvlande näsor och feber. Lagom till att restriktionerna hävts och hösten gjort sitt intåg sprider sig förkylningarna i samhället igen.

– Vi träffas på ett helt annat sätt, säger Johan Styrud, överläkare vid Danderyds sjukhus, i Morgonstudion.

Restriktionerna under pandemin hindrade inte bara spridningen av covid-19. Även andra virus, som vanliga förkylningar, stoppades från att hoppa runt när de sociala kontakterna minskade.

Men nu när samhället har öppnat upp igen tycks ordningen ha återgått till det normala. Hosta, snörvlande och feber har blivit ett allt vanligare tillstånd för många under hösten.

– Det finns ingen statistik. Men vi har inte träffats på ett och ett halvt år och nu har vi börjat sprida virus mellan varandra. Arbetsplatserna öppnar, skolorna öppnar. Vi träffas på ett helt annat sätt. Så sannolikheten att det har ökat är ganska stor, säger Johan Styrud, överläkare vid Danderyds sjukhus, i SVT:s Morgonstudion.

– Sedan känner vi nog efter lite mer och stannar hemma om vi är sjuka. Det gjorde vi inte förut, säger han.

”Ingen immunitet”

En förklaring till att fler blir förkylda just nu, menar Johan Styrud, är att den sociala distansen har resulterat i utebliven exponering av de virus som normalt förekommer i det dagliga livet.

– Normalt sett har man immunitet, men nu har man inte varit förkyld på ett och ett halvt år. Och då har man ingen immunitet, säger Johan Styrud.

Att skilja på säsongsinfluensa och misstänkt covid-19 är dock inte helt enkelt.

– Det första halvdygnet vet man inte. Man är sträv i halsen, börjar bli lite förkyld i näsan. Sedan kommer feber och ont i kroppen. Är man vaccinerad eller har haft covid-19 är sannolikheten att insjukna igen väldigt liten. Men är man inte vaccinerad ska man testa sig, säger Styrud.

I klippet ovan tipsar överläkare Johan Styrud om vad du bör tänka på om du har symptom.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.