Sverige har tappat placeringar på Oxfams och DPI:s ranking. Foto: Janerik Henriksson/TT

Oxfam: Klyftorna har ökat markant i Sverige

Uppdaterad
Publicerad

Sverige blir allt sämre på att bekämpa ekonomisk ojämlikhet, enligt en rapport från bland annat Oxfam. På två år har landet tappat tio placeringar på organisationens globala index – och är nu lägst rankat i Norden.

– Ojämlikheten i Sverige har ökat markant, säger Suzanne Standfast vid Oxfam Sverige.

Hjälporganisationen Oxfam publicerar vartannat år en rapport över den ekonomiska ojämlikheten i världen. Med hjälp av ett antal faktorer rankas länder – och deras regeringar – utifrån sina ambitioner att minska ekonomiska klyftor.

För Sveriges del innebär 2022 års ranking ett ras – från plats 10 till plats 20. Framför allt är det den svenska skattepolitiken som ligger till grund för tappet.

Oxfam Sveriges generalsekreterare, Suzanne Strandfast, pekar bland annat på slopad värnskatt som ett skäl till den lägre placeringen.

– Sverige är ett av de OECD-länder där den ekonomiska ojämlikheten ökat mest de senaste decennierna. Vi har ett högt skattetryck, ja, men tillgångar beskattas avsevärt lägre i Sverige än i många andra länder. Det innebär att personer med låg inkomst ibland betalar högre andel skatt än personer med stora tillgångar, säger Suzanne Standfast.

Sverige i topp 2017

Sverige rankades 2017 som bäst i världen på att bekämpa ekonomisk ojämlikhet, men har därefter tappat placeringar i varje ny mätning. Suzanne Strandfast anser att frågan om ekonomiska klyftor hamnat i skymundan i såväl valrörelsen som i den politiska debatten i Sverige.

– Både FN och Världsbanken lyfter frågan stort, men i Sverige är det förbluffande tyst. Vi ser ingen diskussion om vad klyftorna innebär för vårt samhälle och vår samhällsutveckling, vilket vi behöver.

Ökade klyftor globalt

Även globalt har klyftorna vuxit, enligt rapporten, och under pandemiåren har en majoritet av världens länder sett en ökad ekonomisk ojämlikhet. Rapportförfattarna slår bland annat fast att 70 procent av indexets länder minskade sina utgifter för utbildning under 2020 och 2021. Samtidigt har minimilöner ökat i lägre takt än BNP i nästan lika många länder.

– Trenden är negativ globalt och klyftorna ökar, indexet visar att både rika och fattiga länder misslyckats kapitalt med att förebygga ekonomisk ojämlikhet. Vi ser detta som otroligt oroväckande, särskilt sett till den stundande lågkonjunkturen, säger Suzanne Standfast.

Indexet är, utöver Oxfam, framtaget av organisationen Development Finance International (DPI).

Oxfam och DPI tar återkommande fram ett index för att ranka länders åtaganden för att minska ekonomisk ojämlikhet. I årets index ingår 161 länder och baseras på data från 2020 och 2021.

Indexet, som heter Commitment to Reducing Inequality (CRI), väger i huvudsak in tre faktorer:

– Välfärd. Bland annat utbildning, vård och sociala skyddsnät.

– Skatter. Bland annat progressivitet, skattesatser och skatteplanering.

– Arbetstagares rättigheter. Bland annat löner och fackföreningsfrihet.

Källa: Oxfam och DPI

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.