Foto: SVT

På jakt efter hösttecken

Uppdaterad
Publicerad

Tusentals skolbarn över hela landet är nu ute och letar hösttecken. De hjälper forskarna på Sveriges lantbruksuniversitet att kartlägga hur det varmare klimatet påverkar den svenska naturen. För forskarna har dålig koll på hösten.

I Sverige har det blivit ungefär en grad varmare de senaste årtiondena. Träd och blommor växer nu två veckor längre om året. Medan forskarna har ganska noggrant studerat vad som händer med växterna på våren så har de inte alls lika bra koll på hösten.

– Vi vet väldigt lite om hösten trots att klimatförändringen så tydligt påverkar växtsäsongen. Vi behöver ha grundläggande kunskaper om enskilda arter och skillnader mellan arter, säger Kjell Bolmgren, som forskar på SLU om hur växterna påverkas av klimatförändringarna.

#vårtklimat

Rött, orange eller gult?

Med ordentliga protokoll i händerna har eleverna i klass 5A på Johannesbäckskolan i Uppsala gett sig ut till en lite dunge nära skolan. I våras var de ute för att leta vårtecken. Nu handlar det istället om färgade löv .

– Jag skriver hur mycket löv som har fallit ner och hur många löv som har blivit gula, säger Alice Jansson.

Forskar på riktigt

Det är tredje året som SLU genomför Höstförsöket. I år har omkring 6.000 skolbarn i alla åldrar anmält sig för att vara med och kartlägga hur hösten drar framöver landet.

– Det häftigaste för oss forskare är att vi kan ju inte vara på alla ställen samtidigt, men det eleverna gör är att de är över hela Sverige och gör sina observationer. Tack vara frivilliga får vi en mycket större mängd data. Det är riktig forskning som jag redan har publicerat på vetenskapliga konferenser, säger Kjell Bolmgren, som leder projektet.

Hela landet kartläggs

Helst ska eleverna följa samma träd år efter år men det är inget tvång. Med jämförande bilder på höstffärgade träd i protokollet kan eleverna poängsätta hur långt hösten har kommit. Forskarna får en bild av när varje art fäller sina löv eller byter färg.

– Bara det att vi lär oss hur olika arter beter sig i olika delar av landet och hur arter skiljer sig år är en stor ny kunskap för oss, säger Kjell Bolmgren.

Tidigare bär

Trädgränsen i fjällen har flyttat upp ett par hundra meter och djur, insekter och växter sprider sig norrut. Det har börjat regna lite mer överlag men faktiskt inte under hösten då det tvärtom blivit något torrare enligt SMHI. Satellitbilder har visat att den förlängda växtsäsongen har förlängt våren mer än hösten.

– Spontant tänker man ju sig att om det blir varmare så skulle allt bli senare och hålla på längre på hösten. Det stämmer säkert, men en intressant sak är att eftersom saker kommer igång tidigare på våren så blir de också färdiga tidigare också. Man kan mycket väl tänka sig att mognad av bär kommer att tidigareläggas samtidigt som en del växter håller på med sina gröna löv längre in på hösten.

Grönare i framtiden

Vad kommer vi få se för skillnader i naturen i framtiden tror du?

– Den uppenbara skillnaden är ju att vi får en betydligt längre växtsäsong. På många sätt betyder ju det att vi får en frodigare och artrikare natur med tiden. Men om några decennier så kanske vi börjar drabbas av en sommartorka som är mer påtaglig än den vi upplever idag. Det skulle kunna få effekt för skogsbruket till exempel, säger Kjell Bolmgren.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

#vårtklimat

Mer i ämnet