Nya dokument som läckt visar att oligarken – Serzjan Zjumasjev från Kazakstan – sparkades som kund av skandalbyrån Mossack Fonseca i samband med att han blev omskriven i samband med Panamaläckan. Foto: TT

Panamaläckan drog in 403 miljoner kronor i skatt i Sverige

Uppdaterad
Publicerad

Totalt sett har skattemyndigheter världen över dragit in omkring 11 miljarder kronor i skatt efter den så kallade Panamaläckan. I Sverige handlar det om 403 miljoner kronor i böter och undanhållen skatt.

Skattemyndigheter i 22 länder runtom i världen har sammanlagt dragit in mer än 1,2 miljarder amerikanska dollar – cirka 11 miljarder kronor – i böter och undanhållen skatt tack vare avslöjandet om de så kallade Panamadokumenten 2016.

Det visar en sammanställning som gjorts av journalistnätverket ICIJ, som samordnade den internationella publiceringen av läckan från en juristbyrå i Panama, Mossack Fonseca för exakt två år sedan.

45 ärenden återstår enligt Skatteverket

I Sverige har Panamaläckan lett till beslut om att kräva 403 miljoner kronor i skatt från 58 personer eller bolag. Hittills har 271 ärenden påbörjats och 226 avslutats. Fortfarande återstår alltså beslut i 45 ärenden, enligt Skatteverket.

Storbritannien har, i kronor mätt, dragit in över 2,3 miljarder, Tyskland 1,7 miljarder och Frankrike nästan 1,3 miljarder.

Islands statsminister fick avgå

Fler än 100 medieorganisationer deltog i granskningen av juristbyråns kunduppgifter, som avslöjade konton i skatteparadis som innehades av politiker, fotbollsstjärnor, miljardärer med flera. Bland annat fick Islands statsminister Sigmundur David Gunnlaugsson avgå efter en intervju med SVT:s ”Uppdrag Granskning”.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.