Strejken är över sedan parterna enats om nytt avtal. Foto: TT

Nytt byggavtal klart – strejken över

Uppdaterad
Publicerad

Efter att konflikten i byggbranschen nått sitt sjunde dygn kom parterna på söndagen överens om ett nytt avtal över 13 månader med löneökningar på 2,38 procent. Den pågående byggstrejken avbryts med omedelbar verkan.

Omräknat på ett ettårigt avtal håller byggavtalet industrins märke på 2,2 procent.

Parterna kunde nå ett nytt byggavtal utan några direkta eftergifter från facket, enligt Byggnads ordförande Johan Lindholm.

Byggstrejken 2016

– Jag tycker att landets byggnadsarbetare ska sträcka på sig. Från ett tomt förslag har vi fyllt det med viktiga framtidsfrågor. Framförallt jämställdhet, mångfald, nyanlända och lärlingsfrågan, säger han till TT

– Det vi är glada för i dag är också att vi fick till en väldigt kraftig låglönesatsning i vårt avtal, för städgrupperna. De får lite drygt 3 procent.

”Förseglad med lås och bom”

Det facket kallar ”attacker på våra lönesystem” har enligt Johan Lindholm bromsat förhandlingarna. Men nu står det klart att striden om lönesystemet är över och att ackordslönerna blir kvar. Och får Byggnads bestämma kommer frågan inte upp på bordet igen.

– Den dörren stängde vi före och under. Och var den stängd innan så kan jag säga att den är förseglad med lås och bom nu, säger Johan Lindholm.

Sveriges Byggindustrier välkomnar att ett avtal nu är på plats. Arbetsgivarna beräknar att strejken har kostat 100-200 miljoner kronor per dygn.

– För oss är det viktigt att vi har ett avtal på plats och att vi har lyckats hålla det på den konkurrensutsatta industrins nivå, att vi har hållit industrins märke, säger arbetsgivarnas förhandlingschef Mats Åkerlind.

Beklagar utebliven förändring

Men han beklagar att parterna inte fick igenom förändring av ackordsreglerna.

– Vi har ett väldigt stort antal mindre företag i byggbranschen som konkurrerar knivskarpt och där ackordsreglerna är ett problem. Tyvärr har vi inte lyckats ändra dem. Men vi tycker ändå att det här avtalet är bra, för vi får också möjlighet att träffa överenskommelser med våra medarbetare, säger Mats Åkerlind.

Totalt berördes uppemot 12 000 byggnadsarbetare av strejken som bröt ut i måndags och arbetsgivarnas lockout som i ett första skulle ha trätt i kraft den 22 april.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Byggstrejken 2016

Mer i ämnet