Foto: TT

Fridolin: Varför vill Lööf inte ha laddstolpar i Värnamo?

Uppdaterad
Publicerad

Regeringens satsning på höghastighetståg nobbas av de borgerliga partiledarna. – Det är klart att alla gillar snabba tåg men vi är ett land med gles befolkning och långa avstånd och det innebär enormt höga kostnader, säger Liberalernas Jan Björklund.

För Miljöpartiet tågsatsningen en viktig byggsten i ambitionen att göra Sverige till ett av världens första fossilfria länder.

– Det är det här som är samhällsbygget. Solcellerna på taket, cykelvägen till jobbet, kollektivtrafik att lita på, klimatsmarta bostäder och tåg som binder ihop Sverige. Vi måste börja bygga stambanor. Då vore det märkligt att bygga dem med gammal teknik som några av de borgerliga partierna föreslår. Jag tycker att vi ska göra det med ny teknik och då blir det snabba tåg, säger partiledaren Gustav Fridolin.

Hellre underhåll av äldre spår

Men både Jan Björklund, Anna Kinberg Batra, Jimmie Åkesson och Annie Lööf sade i debatten att höghastighetstågen innebär för höga samhällskostnader i en tid när pengarna behövs till underhåll av motorvägar och befintliga järnvägar.

– Centerpartiet har lagt mer än regeringen på järnvägsunderhåll. Ni skjuter alla kostnader till efter nästa val, sade Centerpartiets partiledare Annie Lööf.

Laddstolpar i Värnamo

Det stämmer inte, hävdade Gustav Fridolin.  

– Vi har höjt den befintliga miljöbudgeten med 73 procent. Men samtliga de borgerliga budgetförslagen innehåller någon slags brun skatteväxling där man sänker skatten för de som tjänar mest och finansierar det med sänkta klimatsatsningar. Med Centerns budgetförslag skulle man ta bort elladdstolparna i Värnamo. Vill Annie Lööf verkligen inte ha laddstolpar i Värnamo?

– Nej, det måste jag få svara på. Just de laddstolparna har vi specifikt i vår budget, bröt Annie Lööf in med ett skratt.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App Store
Ladda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.