Ulf Kristersson (M) och Nyamko Sabuni (L) har båda blivit bjudna till ett firande av Micael Bindefeld nere i Tel Aviv. Foto: Fredrik Strandberg/Tomas Oneborg/TT

Partiledarnas festresa i Israel ska granskas av åklagare

Uppdaterad
Publicerad

Ulf Kristersson (M), Ebba Busch Thor (KD) och Nyamko Sabuni (L) har låtit sig bjudas på festfixaren Micael Bindefelds 60-årskalas i Israel. Nu ska resan granskas av särskilda åklagarkammaren.

Uppgifterna bekräftas av överåklagare Anders Jakobsson.

– Det stämmer, vi har fått in anmälningar från privatpersoner gällande den här resan. När det blir skriverier i tidningen brukar vi få in anmälningar, säger han till SVT Nyheter.

Hur många anmälningar har ni fått in?

– Två eller tre stycken tror jag.

Särskilda åklagarkammaren tittar alltid på de ärenden som blir anmälda.

– Vi utreder om det finns någon substans. Är anmälningarna knapphändiga kan vi hämta in ytterligare uppgifter innan man tar ställning till om huruvida det ska inledas en förundersökning. Jag har ännu inte tagit del av innehållet i de här anmälningarna, säger han och tillägger:

– Sedan kan jag nämna att det krävs ett tjänstesamband mellan tjänsten och den aktuella gåvan för att det ska röra sig om mutbrott. Och även politiker har rätt att ha kompisar.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.