Foto: Stina Stjernkvist/Johan Nilsson/TT

Partierna reagerade med glädje och återhållsamhet på mandatfördelningen

Publicerad

Reaktionerna från riksdagspartierna när det preliminära valresultatet färdigställdes bjöd inte på några överraskningar.
– Nu kan Stefan Löfven sitta kvar, säger vänsterledaren Jonas Sjöstedt.
– Alliansen får släppa beröringsskräcken, säger Sverigedemokraternas gruppledare Mattias Karlsson.

När det sista valdistriktet blev färdigräknat under torsdagen i den preliminära rösträkningen får det rödgröna blocket ett mandats övervikt, 144, mot Alliansens 143.

Sjöstedt: ”Kristersson måste inse förlusten”

Det var ett glädjande besked för vänsterledaren Jonas Sjöstedt.

 - Det är Vänsterpartiets valframgång med 8 procent som räddar Stefan Löfvens regering. Det här slår fast att han kan fortsätta som statsminister, säger Jonas Sjöstedt till SVT Nyheter.

Han anser att de borgerliga partierna nu måste erkänna att Ulf Kristersson (M) inte kan bli statsminister och att de förlorade valet.

Även Miljöpartiets språkrör Gustav Fridolin säger i likhet med vänsterledaren att de rödgrönas röster är fler än de fyra borgerliga partierna.

– Och då är det orimligt att utgå från att Ulf Kristersson skulle bli statsminister, säger Fridolin till TT.

”Alliansen är den naturliga regeringsbildaren”

Till SVT Nyheter lämnar både Centerpartiet och Moderaterna beskedet att man håller fast vid att Alliansen är det större blocket och det enda rimliga regeringsalternativet.

– Alliansen samlade drygt 40 procent av valmanskåren och den sittande regeringen drygt 32 procent. Vi menar fortfarande att Alliansen är den naturliga regeringsbildaren i det här läget, säger Gunnar Strömmer, partisekreterare för Moderaterna.

Både Centern och Moderaterna avser också att göra nya försök till att prata med Socialdemokraterna efter att Stefan Löfven (S) igår, onsdag, avfärdade bestämt att bli ett stödparti åt en alliansregering.  

”SD redo att bli ensam i opposition”

Samma linje som tidigare håller även Sverigedemokraterna fast vid. Trots att partiet förlorar ett mandat från valnatten, från 63 till 62, gör det ingen närmare skillnad för regeringsbildningen, anser gruppledaren Mattias Karlsson.

– Antingen får vi en monsterkartell som efter förra valet där i så fall vi från SD:s sida blir ensamma om att vara oppositionsparti. Eller så få de släppa på beröringsskräcken och börjar samtala med oss. Vi står vi redo för en dialog.

Kristdemokraterna och Liberalerna har valt att avböja att kommentera det preliminära valresultatet tills det slutgiltliga rösträkningen är färdigställd och samtliga röster kontrollräknats.

SVT Nyheter har sökt Socialdemokraterna för en kommentar.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Val 2018 - #dinröst

Mer i ämnet