Arkivbild. Foto: TT

Patient hörde läkarnas dödsdom

Uppdaterad
Publicerad

En man som fått en hjärnblödning var vid medvetande, men kunde inte visa det. Han hörde hur läkarna på Sahlgrenska sjukhuset sa att han inte skulle klara sig, och att de diskuterade organdonation.

Det var i juli 2012 som den 44-årige mannen segnade ner vid en restaurang på en ö i Göteborgs skärgård, skriver Svenska Dagbladet. Han fördes till Sahlgrenska sjukhuset, där läkarna efter att ha röntgat hans hjärna blev övertygade om att mannen inte skulle överleva.

Läkarna gav beskedet att mannen inte skulle klara sig till hans flickvän, stående vid mannens säng. Enligt anmälan till Inspektionen för vård och omsorg, IVO, sa läkarna senare att de egentligen inte fick diskutera organdonation innan hjärndöd hade konstaterats, men valde ändå att förbereda de anhöriga som hade samlats om att det var bäst att de fattade ett beslut om det.

Hörde allt som sades

Ingen uppfattade att mannen hela tiden var vid medvetande, och kunde höra allt som sades. Han försökte desperat visa något livstecken, men lyckades inte.

– Jag var i ett locked in-tillstånd. Det enda som fungerade var synen och hörseln, jag kunde inte röra mig eller prata. De hade gett mig fentanyl, vilket är hundra gånger starkare än morfin, säger 44-åringen till SvD.

Mannen sövdes sedan och räddades genom att en annan läkare kom tillbaka från sin semester. Han tittade på röntgenbilderna och kunde då konstatera att det inte såg så farligt ut.

Inte helt rehabiliterad

Några dagar senare vaknade mannen. Han är ännu inte helt rehabiliterad, och har hjälp av assistenter från morgon till kväll.

Representanter för Sahlgrenska sjukhuset har inte velat kommentera fallet, enligt SvD.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer