Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör jämställdhetsminister Paulina Brandberg (L) i klippet ovan. Foto: SVT

Ministern vill se elektronisk fotboja på fler stalkers

Uppdaterad
Publicerad

Mörkertalet gällande olaga förföljelse är stort – och skyddet för de som utsätts behöver stärkas, menar forskare. Regeringen har tillsatt en utredning som bland annat undersöker möjligheten att mer frekvent använda elektronisk fotboja.

– Vi har mycket att jobba på när det gäller att förbättra skyddet för den här utsatta gruppen, säger jämställdhetsminister Paulina Brandberg (L).

De senaste åren har runt 100 personer varje år dömts för olaga förföljelse, även kallat stalkning.

– Det här är svårjobbad brottslighet. Vi i regeringen har tillsatt en ny kontaktförbudsutredning där vi vill få mer effektiva kontaktförbud. Vi vill att de ska kunna utfärdas oftare med elektronisk fotboja till exempel, så att vi försvårar för stalkarna att förfölja sina offer, säger jämställdhetsminister Paulina Brandberg (L).

Från forskarhåll lyfts också önskemål om att göra som i andra länder och införa en särskild mottagning, ett så kallat stalkingcenter, dit personer som utsätts kan vända sig.

– Ett annat viktigt uppdrag är att man kan utbilda andra med den kompetensen, säger Susanne Strand, docent i kriminologi på Örebro universitet.

Hör mer i videoklippet ovan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.