Därför kan det vara smart att inte dammsuga de närmaste dagarna

Uppdaterad
Publicerad

Det är kallt i stora delar av landet, och kallare ska det bli de närmaste dagarna. Därför varnar nu Svenska kraftnät för ansträngt elnät i dag och på måndag. Det kommer troligen vara lite lugnare över helgen när elkonsumtionen är lägre. Som konsument kan det därför vara bra att nu försöka hålla nere sin elförbrukning.

Industrin står för den största elanvändningen. Bland annat Holmens pappersbruk i Hallstavik och Braviken har stängt ner pappersmaskiner denna vecka, för att elen blev så dyr att det inte lönar sig.

Även som konsument kan man försöka att hålla nere elanvändningen just dessa dagar. Till exempel genom att ligga lågt med stora elförbrukare, som dammsugaren. Allra helst på morgnar och kvällar, då vi normalt sett använder mest el. Dels för ekonomins skull – elpriserna har skjutit i höjden vissa timmar senaste dagarna, och värre kan det bli. Dels för klimatets skull – i dag startades reservkraftverket i Karlshamn, som eldas fossilt på olja. Dagar med högst förbrukning importerar vi ibland kolkraftsel från Tyskland och Polen.

Se i klippet ovan vad du kan göra för att minska din elförbrukning.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.