Foto: Janerik Henriksson/TT

Pedofilhärvor växer ofta rejält

Uppdaterad
Publicerad

Härvor av det slag som nu nystas upp, där flera män misstänks för grova barnpornografibrott, växer ofta betydligt under utredningens gång. Men allt oftare blir också krypterings- och anonymiseringstjänster ett hinder för polisen, säger en expert.

Än så länge har åtta personer delgivits misstanke i den pedofilhärva som avslöjats. Fyra av dem häktades på fredagen. Om utredningen följer mönstret från andra, liknande härvor så kan den komma att växa rejält.

– Det är inte sällan som ärenden växer och blir ganska dramatiskt mycket större än vad de var från början. Sedan beror det på hur just det här specifika ärendet har jobbats upp, och det vet inte jag, säger Björn Sellström, gruppchef för den enhet inom Interpol som arbetar med brott mot barn.

Misstänkt pedofilnätverk

– En härva kan ju vara knuten till en grupp människor. Men sedan när man börjar titta i de här individernas datorer, så kan ju varje individ vara delaktig i andra, liknande nätverk, fortsätter han.

Växande bekymmer

Olika typer av tjänster för anonymisering och kryptering av information är dock, ur polisens synvinkel, ett växande bekymmer, säger Sellström

– Det är av yttersta vikt att man får de här personerna så att säga med fingrarna i syltburken. Då får man jobba med olika traditionella spaningsmetoder för att säkerställa att man går in vid rätt tillfälle, för att få så säker bevisning som möjligt. I dag är det ju inte ovanligt med krypterade datorer.

TT: Hur slipade är de här personerna i allmänhet, när det gäller den typen av teknik?

– Det är väldigt olika. Vissa är duktiga på datorer, andra använder bara datorn för att det är ett absolut måste, det är det verktyg som står till buds.

Lätt att kryptera

Generellt, säger Sellström, har dock krypterings- och anonymiseringstjänster på senare år blivit både mer lättillgängliga och användarvänliga.

– Så man behöver inte vara jätteduktig tekniskt för att klara av att använda de program som står till buds. Det är lätt i dag att anonymisera sig och kryptera information. Och det är klart att det är ett bekymmer.

Mot bakgrund av den tekniska utvecklingen blir tillvägagångssättet när polisen försöker gripa de misstänkta allt viktigare, enligt Björn Sellström.

– Det är viktigt att göra på rätt sätt. Du får bara en chans – är materialet krypterat så är det. De där krypteringsprogrammen, de kostar ingenting, men de är väldigt effektiva.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Misstänkt pedofilnätverk

Mer i ämnet