Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Dadgostar (V) och Pehrson (L) i duell om integrationen. Foto: SVT

Pehrson: Arbets- och språklinjen som gäller

Uppdaterad
Publicerad

Skärpta språkkrav, tuffare regler för medborgarskap och ökade krav att flytta till jobb. Det är några av de förslag som nu ingår i regeringens så kallade kravbaserade integrationspolitik. En nödvändig omsvängning, enligt liberalernas partiledare Johan Pehrson. 

– Det är nödvändigt för att bryta det utanförskap som är så skadligt. Hundratusentals barn får inte se sina föräldrar gå till jobbet på morgonen. Då är det arbetslinjen och språklinjen som gäller, sa Johan Pehrson i Agendas partiledardebatt.  

Vänsterledaren Nooshi Dadgostar var dock inte imponerad. 

– Den svenska arbetslinjen tycker vi måste återupprättas. Den bygger på att man jobbar till sig en bra a-kassa, en bra sjukförsäkring och bra löner. Allt det där har ni förstört. Ni vill försämra a-kassan och sjukförsäkringen, svarade hon Pehrson. 

”Vi och dom”

Centerpartiets partiledare Muharrem Demirok gick med på att krav kan skapa förutsättningar för att komma in i samhället, men menade samtidigt att den integrationspolitik som regeringen nu för bygger på misstänkliggörande och att man skapar ett “vi och dom”. 

Och när Jakob Forssmed från Kristdemokraterna pratade om förebyggande arbete för att förbättra integrationen ilsknade centerledaren till och anklagade regeringen för att i själva verket skära ner på frontlinjen för integrationen, socialsekreterare, lärare och fältassistenter.  

– Var finns de insatserna. I regeringens politik pratar ni bara om de hårda tagen.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

”Enda vägen”

Sverigedemokraternas Jimmie Åkesson menade även han att den nya väg regeringen slagit in på är nödvändig.  

– Vi har en fantastisk skola och välfärd som man erbjuds bara man sätter sin fot i det här landet. Ändå ser det ut som det gör. Kan det då vara så att vi behöver göra något utöver det som ni övriga partier har försökt göra i decennier. Jag menar att den kravbaserade integrationspolitiken är den enda vägen framåt.  

Statsminister Ulf Kristersson (M) försvarade även han den nya kravbaserade integrationspolitiken.  

– Förväntan att lära sig svenska, förväntan på att försörja sig själv, förväntan på att flytta dit det kan finnas jobb. Allt detta har vi ärligt talat saknat helt i Sverige, sa han.

Debatten i sin helhet kan du se här.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.