Kaos, mobbning och ”management by fear” – här är de anonyma vittnesmålen inifrån SAS

Uppdaterad
Publicerad

På ytan ett ansett bolag. Men under ytan finns ett utbrett missnöje mot företagskulturen och ledarskapet som i ett öppet brev beskrivs som ”management by fear”. Många har velat ge sin bild av bolaget, men ingen har vågat göra det med namn och bild. Man är rädd för att få sparken eller på annat sätt väcka företagsledningens vrede. Här är de anonyma rösterna – inifrån bolaget.

SVT avslöjade under förmiddagen hur ett internt protestbrev riktar skarp kritik mot SAS och bolagets ledarskap. Omkring 700 personer ska redan ha skrivit under. 

SVT Nyheter har varit i kontakt med ett flertal anställda på olika positioner i bolaget. Här är några av vittnesmålen från medarbetarna på SAS:

”Det handlar om en fruktansvärd Nordkorea-kultur inom bolaget. Det SAS-administrationen håller på med är ren och skär mobbning”, säger en anställd med många år bakom sig i bolaget.

”Fullständigt kaos”

En annan beskriver en arbetsgivare som är väldigt svår att ha att göra med.

”Det är så extremt mycket avtalsbrott och fula spel från arbetsgivaren att man nästan blir imponerad. Det är fullständigt kaos. Fullständigt”.

Och att det råder speciella förutsättningar för personalen i luften råder det inga tveksamheter om, men även de mest basala behoven menar en person kan vara svårt att hinna med:

”Vi har valt det här arbetet. Vi kan jobba 14 timmar på en dag med lite lustiga arbetstider. Men man vill ju kunna äta och gå på toaletten”.

Sjukskriver sig för att få ledigt

Schemaläggningen var redan under strejken en hett omdebatterad fråga. Flera anställda berättar om en utbredd kultur bland personalen:

”Det är vanligt att man bara sjukskriver sig om man vill vara ledig, det går knappt att söka semester”.

Den senaste strejken beskrivs av flera som en enad sådan där man arbetade tillsammans för att uppnå bättre villkor.

”Ingen känner någon delaktighet. Man spelar ut grupperna inom SAS mot varandra hela tiden. Söndra och härska. Hela, hela tiden”.

En annan pilot berättar om ett telefonsamtal med sin närmaste chef:

”Min chef skrek ordagrant: ”Du skall flyga flygplan och inget annat. Gör du inte det är det ut ur firman. Du skall hålla käften”.

SAS: Missvisande bild

SAS kommunikationsdirektör Karin Nyman tillbakavisar kritiken och säger att det är en felaktig och missvisande bild som målas upp av företaget.

– I SAS är det högt i tak, i SAS uttrycker man det man vill.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer